Tips membeli belah sorang-sorang

1-Rancang perbelanjaan dan buat list barang yang nak dibeli



dan pastikan anda PATUH dengan senarai tersebut...





2-Elakkan guna kad kredit atau kad debit.Yang penting,TUNAI.





3-Gunakan bakul kecil dan elakkan troli.Ini secara tak langsung dapat mengurangkan rasa nak beli lebih banyak barang.







4-Membeli ketika memerlukan.Jangan pulak beli tapi tak tau nak buat apa dengan benda yang dibeli.




5-Buat tuntutan jika terdapat perbezaan samaada dari segi harga,kualiti,keselamatan dan kesahihan barang yang dibeli.



6-Berjalan atau gunakan pengangkutan awam.ianya dapat menghadkan hasrat dan kemampuan kita untuk beli barang yang tak perlu.


Apapun masa membeli -belah,tak kiralah sorang-sorang ke ramai-ramai ke,membeli ikut kemampuan bukan ikut perasaan..



p/s:2 hari tak update,ada yang rindu tak?

Petua untuk cantik pulak

Assalamualaikum..
Hari tu petua untuk comel,(JENGOK SINI).Kali ni petua untuk cantik pulak tapi seperti biasa,versi saya la..


Elakkan kulit dari kedutan





Sediakan sebutir lobak merah yang diparut hancur.Kemudian campur 1 sudu tepung jagung dan sikit kuning telor.Gaul sebati.





Kemudian sapulah kat mana-mana bahagian berkedut kat muka.Biarkan selama 20 minit.





Mulut harum







Ambik 7 helai daun sirih dan racik halus.Selepas tu ramas dengan semangkuk air suam dan campur dengan sikit garam.Dah tu kumur setiap hari.Ala ,buat macam Listerine tu.




Atasi masalah-masalah rambut







Rebus beberapa batang serai.Biarkan sejuk dan sapu atau ramas kat rambut.Selepas 2 jam air sirih tu tertepek kat rambut baru lah boleh dibilas.Nescaya rambut wangi dan ada jugak yang cakap boleh hilangkan kutu.

Selamat mencuba.

Tip rumahtangga bahagia

Berkasih sayang





























Berkasih sayang walau di mana berada.

Petua kecomelan untuk semua

Assalamualaikum..

Hilangkan lemak di badan





Ambil 5 biji buah delima dan keluarkan isinya.Tumbuk isi delima hingga hancur.Masukkan dalam 2 gelas besar air dan campur sedikit garam.Simpan dalam peti sejuk dan jadikan ia sebagai minuman setiap pagi selepas sarapan.Lepas 2 minggu,Insyaallah akan slim seperti sedia kala.






Harumkan badan





Kisar 15 hingga 20 helai daun pandan bersama air.Tapis dan ambil airnya untuk dijadikan sebagai mandian.Campur dengan air biasa.Semasa mandi jangan lupa gosok kat ketiak ketat-ketat.Lakukan seminggu sekali.



Solekan tahan lama





Agar solekan bertahan lebih lama,cuba basuh muka dengan air mineral sebelum bersolek.Insyaallah,solekan akan tahan lebih lama dari mak Jemah kat atas.



Atasi tumit pecah





Supaya tumit tak pecah,tumbuk bawang putih sampai lumat.Tampal la kat tumit tu okey?




Sila-sila lah amalkan ,pasti comel..:)

Bukan salah saya

                                                Masa ramping














                                                Masa buncet..wink!


Apakah perasaan saya?.suka?bangga?gedik?.


Bersyukur dalam hati..jeles hasben..he..he

Tutorial letak border keliling blog

Assalamualaikum...
Contoh:





First pergi Dashboard-Design-edit HTML-tick Expand Widget Templat.Dengan CTRL+F cari code ni:

.content-inner {

Dah jumpa,copy code saya bagi ni dan paste kat SEBELAH/SELEPAS code kita cari tadi.


border: 3px solid #FF0099;


Size,jenis border dan warna boleh tukar yang mana suka.Jenis border boleh tukar dari solid ke dotted,dashed atau double.Code merah warna.Boleh tukar kat SINI,


Dah siap letak code,Preview dulu dan Save.Done.

Selamat mencuba.

Tutorial background kat main post

Assalamualaikum...

Contoh:



Ada background kan bahagian entry?.Nak buat?.Ikut tutorial ni betul-betul tau.

Kita mesti buat border dulu.First pergi Dashboard-Design-edit HTML-tick Expand Widget Templat.Dengan CTRL+F cari code ni:


.post {


Dah jumpa,copy code saya bagi ni:

border: solid 4px #000000;

-moz-border-radius: 35px;

border-radius: 35px;

}


Dan paste kat BAWAH code kita cari tadi.Sikit penerangan code:Merah untuk jenis border,solid,dashed,dotted atau double.Biru,tebal atau nipis border kita.Pink untuk warna.Hijau,bentuk border.Untuk bentuk border,cari kat SINI.Saya malas nak buat sendiri.

Bila dah pilih,jangan save lagi.Belum siap lagi.Lepas letak border,baru boleh letak background.

Sekarang copy code ni pulak:
background:url(URL GAMBAR);
background-attachment: fixed;
background-repeat: repeat; 


Dan paste kat BAWAH code border tadi.Code merah adalah url background kita.Barulah boleh Preview dan Save.Done.

Selamat mencuba

Tutorial buat pages

Assalamualaikum.....

Meh kita memperkemaskan blog lagi.Kali ni nak tunjuk cara letak page.Contoh saya punya:




Sebenarnya dah lama jugak pasang benda ni.Ni nak ganti untuk home,oder post dan newer.Caranya:


Pergi Dashboard-Design-Page element-Add a Gadget-HTML/Java scripts.Dalam Content,isi code ni:


<style>
.showpageArea a {
text-decoration:underline;
}
.showpageNum a {
text-decoration:none;
border: 1px solid #bbb;
margin:0 3px;
padding:3px;
}
.showpageNum a:hover {
border: 1px solid #bbb;
background-color:#bbb;
}
.showpagePoint {
color:#fff;
text-decoration:none;
border: 1px solid #fff;
background: #000;
margin:0 3px;
padding:3px;
}
.showpageOf {
text-decoration:none;
padding:3px;
margin: 0 3px 0 0;
}
.showpage a {
text-decoration:none;
border: 1px solid #bbb;
padding:3px;
}
.showpage a:hover {
text-decoration:none;
}
.showpageNum a:link,.showpage a:link {
text-decoration:none;
color:#333;
}
</style>
<script type="text/javascript">
function showpageCount(json) {
var thisUrl = location.href;
var htmlMap = new Array();
var isFirstPage = thisUrl.substring(thisUrl.length-14,thisUrl.length)==".blogspot.com/";
var isLablePage = thisUrl.indexOf("/search/label/")!=-1;
var isPage = thisUrl.indexOf("/search?updated")!=-1;
var thisLable = isLablePage ? thisUrl.substr(thisUrl.indexOf("/search/label/")+14,thisUrl.length) : "";
thisLable = thisLable.indexOf("?")!=-1 ? thisLable.substr(0,thisLable.indexOf("?")) : thisLable;
var thisNum = 1;
var postNum=1;
var itemCount = 0;
var fFlag = 0;
var eFlag = 0;
var html= '';
var upPageHtml ='';
var downPageHtml ='';
var pageCount=5;
var displayPageNum=3;
var firstPageWord = 'Awal';
var endPageWord = 'Akhir';
var upPageWord ='Sebelumnya';
var downPageWord ='Selanjutnya';
var labelHtml = '<span class="showpageNum"><a href="/search/label/'+thisLable+'?&max-results='+pageCount+'">';
for(var i=0, post; post = json.feed.entry[i]; i++) {
var timestamp = post.published.$t.substr(0,10);
var title = post.title.$t;
if(isLablePage){
if(title!=''){
if(post.category){
for(var c=0, post_category; post_category = post.category[c]; c++) {
if(encodeURIComponent(post_category.term)==thisLable){
if(itemCount==0 || (itemCount % pageCount ==(pageCount-1))){
if(thisUrl.indexOf(timestamp)!=-1 ){
thisNum = postNum;
}
postNum++;
htmlMap[htmlMap.length] = '/search/label/'+thisLable+'?updated-max='+timestamp+'T00%3A00%3A00%2B08%3A00&max-results='+pageCount;
}
}
}
}//end if(post.category){
itemCount++;
}
}else{
if(title!=''){
if(itemCount==0 || (itemCount % pageCount ==(pageCount-1))){
if(thisUrl.indexOf(timestamp)!=-1 ){
thisNum = postNum;
}
if(title!='') postNum++;
htmlMap[htmlMap.length] = '/search?updated-max='+timestamp+'T00%3A00%3A00%2B08%3A00&max-results='+pageCount;
}
}
itemCount++;
}
}
for(var p =0;p< htmlMap.length;p++){
if(p>=(thisNum-displayPageNum-1) && p<(thisNum+displayPageNum)){
if(fFlag ==0 && p == thisNum-2){
if(thisNum==2){
if(isLablePage){
upPageHtml = labelHtml + upPageWord +'</a></span>';
}else{
upPageHtml = '<span class="showpage"><a href="/">'+ upPageWord +'</a></span>';
}
}else{
upPageHtml = '<span class="showpage"><a href="'+htmlMap[p]+'">'+ upPageWord +'</a></span>';
}
fFlag++;
}
if(p==(thisNum-1)){
html += '&nbsp;<span class="showpagePoint"><u>'+thisNum+'</u></span>';
}else{
if(p==0){
if(isLablePage){
html = labelHtml+'1</a></span>';
}else{
html += '<span class="showpageNum"><a href="/">1</a></span>';
}
}else{
html += '<span class="showpageNum"><a href="'+htmlMap[p]+'">'+ (p+1) +' </a></span>';
}
}
if(eFlag ==0 && p == thisNum){
downPageHtml = '<span class="showpage"> <a href="'+htmlMap[p]+'">'+ downPageWord +'</a></span>';
eFlag++;
}
}//end if(p>=(thisNum-displayPageNum-1) && p<(thisNum+displayPageNum)){
}//end for(var p =0;p< htmlMap.length;p++){
if(thisNum>1){
if(!isLablePage){
html = '<span class="showpage"><a href="/">'+ firstPageWord +' </a></span>'+upPageHtml+' '+html +' ';
}else{
html = ''+labelHtml + firstPageWord +' </a></span>'+upPageHtml+' '+html +' ';
}
}
html = '<div class="showpageArea"><span style="padding: 2px 4px 2px 4px;margin: 2px 2px 2px 2px;border: 1px solid #333; background-" class="showpage">Page '+thisNum+' of '+(postNum-1)+': </span>'+html;
if(thisNum<(postNum-1)){
html += downPageHtml;
html += '<span class="showpage"><a href="'+htmlMap[htmlMap.length-1]+'"> '+endPageWord+'</a></span>';
}
if(postNum==1) postNum++;
html += '</div>';
if(isPage || isFirstPage || isLablePage){
var pageArea = document.getElementsByName("pageArea");
var blogPager = document.getElementById("blog-pager");
if(postNum <= 2){
html ='';
}
for(var p =0;p< pageArea.length;p++){
pageArea[p].innerHTML = html;
}
if(pageArea&&pageArea.length>0){
html ='';
}
if(blogPager){
blogPager.innerHTML = html;
}
}
}
</script>
<script src="/feeds/posts/summary?alt=json-in-script&callback=showpageCount&max-results=99999" type="text/javascript"></script>
<div style="text-align:right;font-size:10px;color:000000;margin-top:15px;display:none;"> <a href="http://blogkomputers.blogspot.com">Grab this Widget ~ Navigasi Halaman</a></div>


Seram giler kan code dia?.

Dah letak,Save ler.Senang jer.Kalau di masa depan tak nak benda ni,boleh padam bila-bila masa.
Tapi code ni kena letak kat bawah sekali kat page element.Kalau tak,tak jadi.Done.

Selamat mencuba.
Kredit CIK NURFARAH

Tutorial pasang LinkWithin

Assalamualaikum.......
Malam ni nak buat tutorial yang di request oleh NINIE.Dia tanya macam mana nak buat LinkWithin macam saya punya.Contoh:





Saya dah pasang benda ni dah lama,dari awal berbelog.Sini juga penyumbang traffic.So mari kita belajar cara nak pasang.Senang je just click kat ayat LinkWithin kat bawah kotak di blog sesiapa yang pasang.(seperti yang di tunjuk anak panah tu).





Lepas tu kita akan dibawa ke web site dan isi form dulu.








Dah isi.click Get Widget.Dah tu akan keluar macam ni:




Click Install Widget







Isi blog yang kita nak diletak dan click Add Widget.Automatik kita akan dibawa ke bahagian Page Element blog kita.Kat situ kita boleh ubah letak kat bawah sekali.Contoh saya punya:








Dah tu Save.Ce tengok hasilnya.Done.
Selamat mencuba.








Tutorial scroll bar(chrome)

Assalamualaikum...
Sroll bar ni hanya boleh nampak dengan chrome je.Contoh:

click untuk tumbesaran



Nampak cam moden kan?.Meh saya ajar.
Seperti biasa pergi Dashboard-Design-edit HTML-tick Expand Widget Templat.Dengan CTRL+F cari code ni:


a:hover {
Dah jumpa.copy code saya bagi ni dan pastekan kat ATAS code kita cari tadi:

::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #C8BBBE;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #FDEEF4;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}
Yang code merah tu boleh tukar ikut kesesuaian belog.kalau ikut code ni,kira sama lah macam saya.
Dah siap,Preview dan Save.
Done.
Ingat..scroll bar ni hanya bole nampak kalau view dengan chrome sahaja.
Selamat mencuba.
Kredit :SINI

Tutorial privatekan blog

Assalamualaikum........
Cara nak private blog untuk sementara.Mungkin kita nak edit blog secara pukal ke,cara ni membantu.Ye la,malulah tiba-tiba blog hodoh akibat main coding banyak jadi penyelamatnya,private blog la.

Mula-mula pergi Dashboard-Setting-Permission.




Dibahagian ni klik Only Blog Authors,seperti dalam kotak merah.



Lepas tu akan keluar pop up begini dan klik Allow Authors Only.
Done.
Selamat mencuba.

Tutorial buat autopublish

Assalamualaikum.......
Siapa rajin buat autopublish kat sini,angkat ketiak.

SAYA!..(ni pun entry autopublish)

Kebanyakkan entry saya adalah autopublish..he..he.Sebabnya saya suka kumpul entry dan publish bila tak ada masa nak online.Jadi traffic tetap maintain walaupun saya tak online seminggu.
Itulah gunanya autopublish.Terutama bagi yang ideanya berkoyan-koyan dalam kepala otak untuk dimasukkan dalam blog.Tapi rugilah kalau 20 entry sekali post dalam sehari.Bahagi-bahagilah untuk esok-esok atau bila tak ada masa nak online.

Kat sini saya nak tunjuk pada newbie cara buat autopublish.Senang jer.

First buat entry seperti biasa kat New Post.Lepas tu klik Post Options.Tick kat bahagian Scheduled at.Set lah masa dan tarikh yang kita nak bila entry tu di publish.Lepas tu Publish Post.




Bila dah selesai,cuba pergi ke Edit Posts dan tengok entry kita tadi.Akan keluar perkataan scheduled kat entry tu.Maknanya dah dijadualkan.Jadi tunggu je lah entry tu di publish dengan sendirinya ikut time kita set tadi.
Done..
Selamat mencuba.

Tips blogging yang comel la sangat


 Assalamualaikum...
Ini adalah list tips blogging saya.Sila beri perhatian walaupun sikit..:)


Tips tambah follower lelaki
Tips jadi bloggers dari celebrity blogger
Cara simple melayan haters
Cara cari idea buat entry

Contoh entry yang boring





Ni pulak tips blogging dari orang terrer:
Tips kurangkan kontroversi dalam dunia blog- AKID AZAMI
Tak banyak dapat komen?.Baca ni..-IZAMIRRIDZWAN
Uji blog dulu sebelum jemput orang baca-ARIFFSHAH

Tutorial buat sticky post

Assalamualaikum...
Dah lama tak buat tutorial kan?.Jadi kali ni tutorial kembali tapi yang biasa-biasa dan simple,untuk newbie macam saya.
Kali ni nak ajar cara buat sticky post.
Apa tu sticky post?.dalam bahasa Malaysianya post melekat.Macam segmen BLOGLIST yang saya buat..Entrynya kat atas sekali sampai bila yang kita nak.Ini selalu orang buat bila buat contest dan segmen.
Cara nak buatnya senang jer.
Tulis entry seperti biasa kat New Post.Lepas tu Publish Post.Then edit sekali lagi.Klik Post Options dan tukar tarikh yang kita nak sampai bila entry tu di atas.


Tapi hati-hati set tarikh tau.Dah tu Publish Post sekali lagi.
Done.
 
Design With Love By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.