Tutorial makeup-letak blusher di muka

Assalamualaikum...













Start color keseluruhan wajah dengan warna cerah.






Ambik color merah untuk blusher..ni letak comot-comot je..mesti yang pandai makeup lebih terer letak blusher.Azzah jarang pakai blusher..tu yang comot.











Dengan tool air brush kat SAI,bukan boleh letak blusher je..macam-macam bayang boleh buat ikut kretibiti anda tapi kat muka doodle je la..muahehe..


P/S:cakap je la tutorial doodle kan..:)





Doodle dengan SAI

Assalamualaikum.....

Tak tau nak update apa,meh tengok azzah lukis doodle dengan Paint Tool SAI..Rasa macam tersuka pula lukis pakai software ni..asal Aman tido je,bukak pc terus lukis..







Try buat bayang-bayang tapi tak letak quote apa-apa.




Ni kali kedua lukis.. terus cari quote letak dalam tumblr..


Thanx to MYRA AZRAFF,dengan tutorial dia lah dah reti buat doodle ala-ala kawaii.







Sweets

Assalamualaikum....






Tak nak ajar anak makan sweets banyak sangat.





Tips belog..komen-komen

Assalamualaikum...




Komen blog orang memang best kan..macam cari salah orang..best SANGAT!.

Tapi betul ke cara kita komen?Tak sakit ke hati orang yang kita komen tu dengar?.Walaupun cuma blog je tapi penat orang tu hias blog dia sampai berhari-hari,tetiba je kita masuk tak bagi salam,terus komeng kaw-kaw punya..mau terus dia unpollow,block atau report korang.

Setengah bloggers terus blah cam tu je kalau blog baru dia singgah tu tak masuk dengan jiwa dia..jadi si tuan belog tak tau salah sendiri.


Apa kata kita yang senior-senior ni komen sikit..tegur apa yang tak kena dengan blog dia..sesak sangat ke(sebab kiri kanan ada iklan,klik kalau ada makanan,berbaloi jugak kan?),ada salji memutih untuk sejukkan mata ke,lagu rock bingit ke..komen je apa-apa tapi jangan sampai buat orang kecik hati..





ni cara azzah


Kita kan orang Malaysia..lengkap budi bahasa turun temurun.


Sekian.











Corak

Assalamualaikum....








Annoying

Assalamualaikum...












Bukan tak reti tapi malu....Ombak Rindu versi mandi je pon.

P/s:pada yang tanya azzah lukis pakai SAI ke..yup.Sama je ngan dulu kan?





The best place ever!

Assalamualaikum...





dan






mempersembahkan....










Jangan cakap tak pernah buat masa sekolah dulu..


p/s:yea..azzah kembali dengan entry doodlenya..






Tak de rotan,akar pun boleh la,janji hado!

Assalamualaikum ....


Rindunya nak melukis..tau kenapa azzah dah tak melukis doodle macam dulu?

Sekarang dah pakai pc,semua software melukis ada dalam laptop..cik abang pergi format laptop,terus ilang software-software melukis azzah.Nak download balik dah tak boleh..

Pc zaman batu ni pulak susah beno nak download software apa-apa..tapi tengok you tube laju pulak..gila social kot pc ni.
Sebab gian sangat nak lukis doodle,habis semua tutorial doodle kat google azzah selongkar.Konon nak lukis pakai phoptoshop cs5 (tak nak yang cikai..memilih.tak padan dengan pc zaman batu..buweek).tapi hampa..dah download,nak lukis pulak tak reti..banyak beno function dia..surrender ah!

Pikir punya pikir,try sekali lagi download paint.net..hampa lagi..last-last download paint tool sai..Dulu memang pernah cuba lukis guna paint tool sai tapi rasa lambat dan leceh,layer-layer bagai..tak macam paint.net..senang..nak buat header transparent pun laju je..dah tak dapat download,redha je la.

Kali ni selongkar lagi tutorial paint tool sai..dalam belog myra ada....


                                             tapi



                                              tapi



















                                                     tapi











hanya mampu lukis mata je..

sob..sob..


Tukar dashboard tumblr dan kulit FB yang cool

Assalamualaikum....

Tengok apa azzah jumpa..


Fesbuk

Kulit fesbuk ala twitter der..tadi godek-godek tumblr,terjumpa website alah ni..try-try dapat gak install.

Kat bawah lak tumblr..



















                                                                         
SEBELUM





SELEPAS










Cool kan?Nak tengok benda cool lagi?



Dashboard one direction!




Justin icon


kpop dasboard
tumblr logo
tumblr login





doodle icons



Tumblr user boleh tukar dashboard yang biru tu kepada dasboard yang teramat la cool.Bukan je dasboard tumblr boleh tukar tapi icon dan logo pun boleh tukar.Ada macam-macam pesen korang boleh tukar..Just install tapi untuk pengguna chrome sahaja..Memang la orang lain tak nampak tapi kan lagi tenang hari kita kalau dapat tengok dashboard yang cantik.






Nak jugak?Korang boleh click website  INI dan pilih yang mana berkenan.


Selamat BERTUKAR!







 
 
 


Semua tentang tumblr-part 2(tumblr theme dan background)

Assalamualaikum...


Ok kita sambung pasal tumblr..seperti yang dijanjikan azzah akan bagi link-link theme yang cantik.Semua ni dari luar negara..

1-http://lostcandles.tumblr.com/
2-http://myvintage-life.tumblr.com/
3-http://yourblogsources.tumblr.com/
4-http://nikkithemes.tumblr.com/
5-http://tutorialworld.tumblr.com/tutorials
6-http://mynameisflick.tumblr.com/
7-http://elegantlyflawless-themes.tumblr.com/
8-http://manatopia.org/
9-http://yl-themes.com/
10-http://zuvia.tumblr.com/
11-http://glamorous-dreamsthemes.tumblr.com/
12-http://heartgrenadethemes.tumblr.com/
13-http://www.tumblr.com/themes/by/catalleya
14-http://vanilla-chai.tumblr.com/
15-http://selrauhl.tumblr.com/
16-http://sansei-u.tumblr.com/
17-http://vwthemes.tumblr.com/
18-http://janelleski.tumblr.com/themes/
19-http://itsniall.tumblr.com/tagged/tema
20-http://-themesforyou.tumblr.com/
21-http://themes.themaxdavis.com/themes/



Ada lagi nanti azzah update.Macam mana azzah jumpa ni semua?.
Selalunya kalau singgah mana-mana tumblr,benda selalu orang tengok mesti la theme dia yang cantik kan?.Bila dah cantik mesti la cari credit dia.Setengah theme akan ada macam ni:



Jadi senang nak dapat theme yang sama..lepas tu pandai-pandai la adjust.Dalam link-link yang azzah bagi tu pun ada tutorial tumblr.boleh godek(bukan uncle gedek)sendiri ye..

Nak letak code blogskin pun boleh kat tumblr..korang boleh cuba tutorial INI tapi azzah belum cuba lagi.. Kalau menjadi memang cantik la..dah menjadi jangan pulak korang buang kredit.

Masa mula-mula guna tumblr,azah ambik theme dari cherrybam je sebab senang nak letak flag counter,shoutbox etc..bila dah lama sikit baru berani pakai theme macam sekarang..kalau korang nak letak macam-macam dalam tumblr.korang dinasihatkan bersabar!






Untuk FARAH ALIAS yang minta background cute-cute,pun ada dalam tutorial diaorang.Selalunya azzah cari kat tumblr je..Sekarang baru azzah tau dari mana blogger-blogger tutorial yang bagi freebies dapat background yang sama..rupenya diaorang cari kat tumblr..patut la semua sama..ye dak?

Boleh cari background kat SINI..SINI


bersambung lagi....tentang apa pulak?..tungguuuuuuuu....


Semua tentang tumblr-part 1

Assalamualaikum...


Azzah dapat request dari beberapa kerat blogger yang tanya macam mana nak guna tumblr,mana nak dapat theme tumblr yang dasat,macam mana rope tumblr dan ada gak yang tanya,tumblr tu menatang hapa?keh..keh..


Ok,bagi yang mintak tutorial pasal tumblr,azzah tak dapat buat la..sebab rumit tapi azzah akan bagi info-info dan link tutorial yang selalu azzah rujuk..selalu rujuk tapi jarang yang menjadi..jarang menjadi sebab tak reti.Mana tau kot-kot korang buat menjadi...

Bagi yang nak setat buat tumblr,korang boleh search TUMBLR.COM ataupun korang pergi la kat TUMBLR azzah dan click JOIN TUMBLR.Then bagi la info yang dia nak..ala macam nak setat buat belog dan fesbuk jugak..





Dah tu korang akan dapat dashboard macam ni:


Kat sini kita akan dapat tengok photo orang yang kita follow post dan kalau macam menarik,kita pun boleh tumpang sekaki reblog..tak kena marah pun dan tak kan ada isu "oooooo..kau copy cat post aku yek?.Jaga ekau!",sebab otomatik ada backlink.

Dalam bulatan kuning yang hodoh tu lambang reblog.Click je kat situ dan kita akan di bawa ke new post,reblog post dah siap..senang kan?



Ni pulak notification:




ala..cam pesbuk..



Search tag adalah cara paling senang kita nak cari gambar yang kita suka.Taip je apa kita nak,contoh"doodle".Otomatik akan keluar kat dashboard kita post berkaitan doodle..yang latest tau dari semua negara..tak payah lagi kita nak bergoogle bagai..senang ke idak?




Bila kita click kat nama tumblr kita,kita akan dapat tengok dashboard ke dua kita...


Kat sini kita akan tau jumlah followers,siapa yang follow.siapa yang like dan siapa yang reblog kita punya post..


Wah,banyaknya diaorang reblog post azzah...mesti berpinar mata diaorang cari dalam archive..


Selalunya kalau followers kita nak tengok post kita,diaorang akan cari archive di tumblr kita tapi kalau kita tak letak archive terpaksa la diaorang blah..penat ooo nak click older post..seelok-eloknya letak la archive..


archive


Kalau kita konon-konon nak balas jejak la kan..just klik followers kat dashboard kedua dan akan keluar macam ni:



Yang ada button follow tu maknanya kita belum follow(,nampak sangat azzah jarang check..).Just click je kat button follow tu,otomatik kita dah follow tanpa pergi ke tumblr dia..Nak follow senang je..tak macam blogspot..

Nak bagi ramai followers,kreatifkan diri buat quote sendiri,mesti akan ada yang setia dengan tumblr kita.Contoh quote azzah di tumblr yang direblog:

Akan nampak notes-notes macam tu.


Sekarang dah tau kan rope tumblr?,now tiba masa mengedit/mencantikkan/menjahanamkan tumblr kita..yeahu!....tapi tunggu next entry la.

Pada yang tanya theme paling dasat nanti azzah bagi link-link beserta tutorial..ni baru part 1,sambungan kat part 2 nanti..


bersambung..........

Jarak kita

Assalamualaikum...



Azzah tahu dah jarang update blog dan blogwalking,malas sebenarnya..ombak malas kata abang joni.Kesian kat korang yang datang tapi dapat baca cite basi..maaf banyak-banyak.Aura malas selalu datang la..kalau malas azzah akan update benda kat bawah ni:









Ni theme lama,theme baru ntah hapa-hapa edit..nuffnang pun senget..Gila addict dengan ni.Asal online je,tumblr dulu dicari..followers tumblr pun cepat benar naik,tak promote pun ramai datang..tu yang buat tumblr ni jadi best..


Rasa nak delete je blog tapi tak sanggup pulak..dengan blog la azzah kenal apa tu tumblr,doodle dakwah dan macam-macam lagi..apa pun blog still jadi keutamaan..lagipun beberapa lama tak update ada ramai pulak yang tanya pasal tutorial dan tumblr..ok nanti azzah siapkan entry..

Apa pun,walau kita berjarak tapi hati kita bisa didekatkan dengan Tuhan yang sama..tak kira mana pun kita berada..kan..kan..kan?..tak update pun kita tak berjarak kan..kan..kan?















Pesbuk

Assalamualaikum....


Suatu petang, remaja umur 14 tahun menghadap internet dengan seriusnya. Hari ini adalah hari pertama dalam hidupnya. Sudah 2 bulan beliau mengikat perut dengan hanya memakan kerepok lekor di kantin 50 sen sehari, semata-mata untuk membeli seketul USB Broadband dan melanggan perkhidmatannya.

Dengan berbekalkan CPU kapcai peninggalan arwah bapanya, kelihatan matanya bersinar-sinar ada bintang-bintang mata dah macam kartun, memandang skrin monitor CRT 14 inch setengah. Kelihatan mamanya ada sekali di sebelah.

Mama: "Nape sampai menggigil tangan tekan tetikus tu?"
Anak: "Sebak mama. Bukan senang nak dapat main internet kat rumah kita. Pilu betul. Kita bukan orang senang." ( menitis air mata jernih di pipi dan hidung )
Mama: "Dah. Dah. Cuba bukak Facebook yang orang duk gila-gila siang-malam main tu."
Anak: "Baik, mama."
Mama: "Nanti. Ustaz misai lebat depan rumah kita kata, kena niat betul-betul dulu sblm main benda ni. Dia kata bahaya."
Anak: "Apa niatnya?"
Mama: "Sahaja aku berfacebook kerana Allah Taa'la."
Anak: "Boleh ke niat macam tu?"
Mama: "Taram aje lah. Kita bukan ustaz, dia yang ustaz."
Anak :"Kita niat sama-sama ye."

"Sahaja kami berfacebook kerana Allah Taa'la!" (niat kuat2 sama..bergegar rumah papan beratap zink dorang)

FB dilog-in after register.

Anak: "Eh, mama. Tengok, seksinya gambar-gambar kat sini. Dorang ni artis ke? Tak pernah tengok pun kat tv. Artis sampingan kot belakang tabir. Gaji murah je la tu. Kalau murah maknanya artis murahan la tu. Tengok-tengok..ramainya gadis miskin. Mak ayah dia tak mampu beli tudung macam mama pakai skrg ni pun. Kesiannya dorang. Eh, mama..dorang ni dah kahwin ke, siap pegang2 tangan ni. Nampak macam budak UPSR je muka dia ni."



eh ada typo..wat ever la kan..




Mama: "...."


Anak: "Mama, mama, are you ok? Kenapa muka mama merah padam ni?"

Mama: "Dah, tutup benda ni dengan kadar segera! Mari ikut mama tanam ubi kat belakang rumah." (sambil menekan tubi butang power kat CPU berhampiran kakinya dengan ibu jari kaki )

Anak: "Wat epen, mama? I ken understand!"

Mama terus menarik tangan anaknya ke belakang rumah dan bagi cangkul.

Mama: "Ni lagi berfaedah, dapat hasil."

Anak: "....." ( terbeliak mata memandang cangkul akibat kemalasan melanda tiba-tiba dek cangkul bukan benda yg seronok dan tak perlu sambung WIFI )

Mama: "Facebook, kau memang syaitoooonnnnn~~!" ( gumam mama dalam hati ).









Azzah:He..he..walaupun kelakar ada selit pengajaran..tapi pesbuk bukan syaitan,yang mengsyaitankan pesbuk tu kita sendiri jadi gunakan pesbuk ke arah kebaikan..status mau molek..



sumber:pesbuk jugak!


Apa tu lomo?
campaign image

Blog kena hack lagi?

Assalamualaikum....



















Oh..tercapslock rupanya.Ni la akibat kretip sangat konon takut ada orang nak hack,sampai letak password  bercampor nombor dengan huruf banyak-banyak biar orang keliru ..dah tu tak terperasan caplock..kretip sangat la kan?








 
Design With Love By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.