Letak icon comel untuk cbox-frebies

Assalamualaikum....

Dari entry INI,azzah dapat request dari HANNAN,mintak ajarkan cara letak icon comey kat cbox pulak.Sebenarnya entry tutor tu dah lama,masa kita semua pakai shoutbox free lagi.Disebabkan sekarang dah tak free dan ramai dari kita dah pakai cbox jadi kita pun haruslah ikut perkembangan.


Disebabkan azzah malas nak edit tutor tu,kita buat yang baru la...


Kaedahnya sama jew..mula-mula pergi ke CBOX,log in,click OPTIONS.


Add caption



Keluar pop up Smilies.




Click je Smilies tu dan akan muncul mende ni:





Ni Smilie cbox azzah jadi dah ada icon sendiri.Kalau icon asal yang benda bulat warna biru tu..nak letak icon sendiri,padam semua sekali atau padam yang kita nak letak icon jew..Nak padamnya just pangkah X merah kat hujung.

Bila dah kosong,isi le dengan URL icon dulu.






Url icon boleh cari kat SINI dan SINI...kat bawah ni pun ada sikit azzah cari,click right dan copy image URL je ye.



         

             

     

Dah isi,SAVE CHANGE..Done.

Sekian.



p/s:Sekali pergi blog dia,dia dah buat daaa..sorry lambat buat tutor.Rasa makin malas nak buat tutor,rasa nak lukis doodle je.





Berak face?

Assalamualaikum......






Wondering macam mana rupa "berak face"?

Macam ni ke?







ataupun camni....




ni full punya,atau pun malaysian panggil mulut itik atau pose nak terkucil..








Ada satu lagi tweet yang kelaka.








He..he..he..kesian kan?




P/S:motif?Twitter tempat cari idea,right?


Tweet credit:HERE
RESORTS WORLD GENTING:RM48 nett per night jew..


















Dunia kanak-kanak

Assalamualaikum....










Bertuahnya budak-budak zaman sekarang....Life dulu kalau mak suruh masuk bilik,hanya buku,buku,buku dan buku je..dah boring baca buku,tido tapi tu normal la kan..













Volume tv

Assalamualaikum....










Selalu kan jadi macam ni?..time drama/movie selow je volume..sampai habis volume kat remote tapi bila tang iklan,GUNG!,pecah telinga.





Doodler feveret

Assalamualaikum....






bukan awak la...













v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v








Argh...SHADA like post azzah!..i sukew your doodle tau,shada.



Dulu tak tau shada ni sapa,sekali hari tu ingat nak buka you tube cari lagu Aliff Satar,Lelaki seperti aku.Dalam video yang ada,video shada yang paling teratas dan paaaaling menarik ati:


















Cute sangat kan?Cuba korang pi ke belog SHADA dan klik older post..serius kelaka..tengok header dia pun boleh gelak sorang-sorang..


Sekian.

Hakikat sebuah henpon baru

Assalamualaikum...
























Wordless Wednesday-Dulu dan sekarang

Assalamualaikum....



Dulu-



Masa first time buat quote macam ni.






Sekarang






Smile always..:)




Ermm..dapnya bau.

Assalamualaikum....




Hinsh..hinsh..erm,dapnya bau buku baru..selalunya kalau beli bukan terus baca tapi terus cium dulu buku tu..dah ilang bau kedai,baru baca..
Lain pulak kalau baju baru..lepas beli je terus cuci sebab nak ilang kan bau kedai,sebabnya tak nak orang perasan pakai baju baru,pulok!.





Hadiah dudel dari bloggers

Assalamualaikum....

Tak tau apa motif lukis gambar ni..






Baru hari ni teringat nak bukak blog..sekali check kat shoutbox,LINDA ada bagi adiah..Sebenarnya sebelum ni ada sorang lagi bloggers bagi adiah sebab azzah dah ajar serba sikit pasal doodle..dah 2 minggu kot dia bagi hadiah ni tapi belum sempat buat entry..Nak tengok?







Dari TIRIA


Suka sebab dia lukis kucing..azzah memang suka kucing,kalau tak caye,ce try pi tumblr azzah..suka reblog gambar tucen tau..:)




dan ni dari LINDA:





Pandai dia buat gif..comel sangat doodle dia..loike....thanx pada LINDA dan tyra..Ada yang nak bagi doodle lagi tak?

P/S:Tak bole nak taip lama-lama,tak sehat.




Maafkan saya,cikgu

Assalamualaikum...




















he..he..




Cara buat GIF(dengan freebies)

Assalamualaikum...


Dah banyak hari tak update..minggu ni tak sehat sikit.

Hari ni nak layan permintaan cik adik CT HASLINDA sorang ni..dia tanya cam mana nak buat gif macam dalam entry bermisai ni.Dan ada gak yang tanya cam mana nak letak macam-macam background kat misai tu.

Nak letak background,azzah akan transparent dulu gambar dengan photoshop,transparent bahagian dalam,contoh:


Lepas tu letak background pulak,macam azzah letak baju corak-corak kat doodle..azzah malas nak buat tutor ni sebab dah pernah buat..tengok kat NI.Kaedahnya sama je cuma dulu azzah pakai paint.net untuk transparent.

Kalau nak buat gif pulak,letak banyak background,save.Lepas tu pergi ke photoscape..kenapa pi ke photoscape?Sebab semua GIF azzah buat guna photoscape le..

Bukak photoscape kita,cari ANIMATED GIF:




Dengan CTRL,ADD atau drag semua gambar yang kita nak buat gif tu dan letak kat kotak atas.Otomatik gif akan terhasil..haa..magic tak?..tapi pastikan semua gambar sama besar dan sama letaknya..baru cantik.

Lepas tu,SAVE tapi save as GIF okeh,kalau tak,tak jadik.







Bila dah siap,boleh la upload kat photobucket..dan jadik macam ni:



Dah jadi kan?Ada yang paham tak..macam berserabut je gambar..tak paham pun buat-buat la paham ye..Dengan cara ni,kita boleh buat banner jugak.

Dsebabkan azzah rajin,azzah ada buat freebies gif  sikit:



Nak ambik,right click je..yang doodle bertudung tu,cik abang ternganga tengok,dia tanya,"macam ni pun buleh buat eh?"..Herm,zaman sekarang ni semua benda buleh di GIF kan,dengan dia-dia sekali pun azzah boleh buat GIF..he..he..


Sekian.

p/s:azzah baru beli NI,warna pink lagi,RM 27 je..



 
Design With Love By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.