Tutorial gif cara 2

Assalamualaikum.....


Seperti yang dijanjikan azzah akan tunjuk cara nak buat gif gerak-gerak macam ikan-ikan kat atas dan hadiah banner tu.

Peralatan yang azzah guna photoscape je,PS pun boleh tapi sumpah tak reti..

First-first lukis dengan SAI/PS..


Gambar 1



Gambar 2


#inspirasi dari pusheen


pastikan gambar 2 tu transparent la..

Lepas tu bukak photoscape,kat EDITOR tentukan size dan satukan kedua-dua gambar.








lebarkan gambar background  (gambar 1) .Tak kisah samaada kanan atau kiri.

dan SAVE.

Pergi ke ANIMATED GIF,ADD dan cari gambar yang kita save tadi.






Lepas tu pergi sekali lagi ke EDITOR



dan tarik ke kekiri lak,yang garis-garis tu tempat asal,tapi kena tarik dua-dua sekali lah.Tarik yang belakang je,yang depan jangan sentuh.Tarik pun sikit je,agak-agak.

Dah tu SAVE lagi.




Pergi ANIMATED GIF lagi dan bubuh lagi.

Buat sampai kita rasa macam gerak-gerak dia nampak logik.




Untuk yang gif ni,azzah buat 7 frame,bukan susah,tarik-tarik je sampai kita rasa tahap logik gif tu maksimum okeh.
Time pulak azzah set 12 sec,dah try set sampai 1 sec,pergh laju gila Oyen naik skuter,mahahaha...:D






Jom ikut Oyen!

Selamat mencuba.










Hadiah banner part 2

Assalamualaikum..


Akhirnya dapat jugakkan siapkan hadiah banner..










Pada pemenang,sila ambil dan save as GIF ye..link blog semua ada dibalik gif-gif tu.

Balance nya tunggu part 3 yew..lepas ni azzah akan buat tutor banner cenggini lak sebab ramai yang tanya..tunggu.....:D




Kotak warna di SAI

Assalamualaikum...

Tutorial ni di request kat FB,cara macammana nak letak warna kat kotak dalam SAI.




Ambik warna yang kita nak,letak dalam salah satu kotak dan right click.Akan keluar pop up Close dan SET.Click SET.



Otomatik dia dah terletak kat situ.Jadi nanti senang la kita nak guna tanpa perlu cari warna lain kan?Kalau nak padam/ubah,right click dan REMOVE.

Siap!

p/s:sorry azzah sangat bizi,tak sempat nak blogwalking

p/s lagi:doodle kat atas commissionn watermark/logo,bear tu macam Yus Jambu jer..ha..ha..:D





Scroll sampai bawah:D

Assalamualaikum...





Whoaaaaa..:D



Petua kuruskan badan

Assalamualaikum...



*fakta


cuba jangan tak cuba tapi pagi-pagi makan buah oren?















BUWEEEEEEKKKKK!!!



Bahahah...muntah limau..:D

























Free doodle 6 budak comel

Assalamualaikum...


Tadi check folder dalam pc sekali nampak doodle ni,sorang customer reject doodle ni dulu.Dari terdelete baik azzah bagi freebies kat korang kan?

Azzah duplicate dan adjust kan sikit makanya dapat la followers terchenta ambik..sila-sila..








Ok,ada yang kurang sikit tapi tak pe la kot ye..enjoy!

Hadiah-hadiah banner part 1

Assalamualaikum....



Right click dan save gif ye..kalau tak save gif,tak de gerak-gerak lak nanti..












Sudi la pemenang-pemenang ambik banner yang tak seberapa dari azzah ni,link blog masing-masing ada di setiap banner-banner tu ye..terimakasih join..:D

P/S:bersambung part 2.




Art trade untuk Scya dan Sherlyanna

Assalamualaikum...


Dalam bizi-bizi nak exam esok sempat lagi buat art trade.Simple-simple je azzah buat.



Dari SCYA yang comel..




#sorry kabur 


dan dari azzah.





Dari sherlyanna


dan dari azzah,








Hope suka..













 
Design With Love By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.