Tutorial simple buat gif dengan photoscape

Assalamualaikum...


Cara buat gif ni senang je sebenarnya.Yang buat dia rumit adalah lukisan yang diguna atas gif tu.Kalau nak gerak banyak-banyak kenalah buat frame banyak-banyak jugak,maknanya kena lukis banyak tapi berbeza pergerakan.

Contoh frame:


Ada bezakan?satu malu-malu nak ayun tangan,satu lagi dah terayun..

Lepas tu bukak photoscape:


Bila dah letak gambar yang nak dibuat gif,bolehla adjust time,cara geraknya..dah siap,save ANIGIF,done.


konon-konon tangan tu tengah melenggang sambil buat peace!



Sebenarnya nak buat gif ni kena kreatif sikit la..Tak bermakna kena lukis banyak-banyak cuma ubah tempat yang kita nak dia gerak jer..

Nak lukis,tak kisah samaada dengan SAI atau PS..

Selamat mencuba.




17 ulasan:

  1. cmel je doodle ni..hihi..blh cuba ni:) singgah sni..

    BalasPadam
  2. alahai comelnye....
    warnanya nampak soft jerk..

    btw,,,bw n follow..:)

    BalasPadam
  3. dni pun suka guna gif tu.. sebab tak reti guna photoshop hehe

    BalasPadam
  4. nieza pon guna photoscape je buat gif.. ^^

    BalasPadam
  5. ika suka guna photoscape..nnt bleh la nk try buat ^^

    BalasPadam
  6. biasa buat gif nie time nak buat banner je..

    BalasPadam
  7. guna photoscapes lg mudah dr PS.. ^_^

    BalasPadam
  8. eeee geram! cumel tu..nak belajar gak buat!

    BalasPadam
  9. azzah!!!!! terima kasih!!! deno dah dapat buat! jadik! terima kasih sgt2! sayang azzah! ^^

    BalasPadam
  10. nak buat animation kene kreatif kan dan perlukan kesabaran..try and error.

    BalasPadam
  11. nice..comel la kartun azzah..bkenan k.shida hehee :)

    BalasPadam
  12. comel doodle azzah..bkenan kak shida hehee :)

    BalasPadam
  13. Munirah wat animation pkai picasion.com atau PS hehehe ;D

    BalasPadam

terimakasih sudi komen.azzah lagi berterimakasih jika tiada spam/link biru di sini..:)

 
Design With Love By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.