Tips jaga cermin mata biar tahan lama

Assalamualaikum...





Azzah kembali dengan tips..memandangkan azzah pakai cermin mata,apa kata kita kaji cara jaga cermin mata kita.Betul ke cara kita jaga atau kita main hantamos saja..




1) Jangan sesekali mengelap kanta cermin mata anda dengan tisu, kerana ia boleh merosakkan permukaan kanta tersebut. Gunakan kain pengelap lembut yang diberi oleh kedai cermin mata.


kadang-kadang terdesak,meme azzah pakai tisu..kalau lagi terdesak,baju atau tudung jadi bahan..no..no..no..cara yang salah..Lap lah pakai kain lap yang cina cermin mata tu bagi..ye dok?




2) Elakkan dari terkena bahan2 chemical seperti body spray atau apa saja perfume yang berasaskan bahan tersebut.


Body spray dan perfume pakai kat BODY,bukan kat cermin mata..harap maklum.




3) Jangan meninggalkan cermin mata anda di dalam kereta yang terdedah di bawah cahaya panas terik matahari. Kerana ia boleh merosakkan lapisan multicoated.





4) Jangan tanggalkan cermin mata anda dengan satu tangan, Kerana ia akan merosakkan 'alignment' dan lebih teruk lagi ia akan menyebabkan tangkai Bingkai patah.

Ni selalu kot orang buat atau azzah je buat..






5) kalau boleh elakkan memakai cermin mata ketika memasak, kerana bahang panas tersebut boleh merosakkan lapisan anti silau pada kanta tersebut. Jika perlu gunakan cermin mata basahan(yang murah) untuk memasak.

Pakai rayban itam boleh ni.



6) Selalulah membilas cermin mata anda,dan laplah ia sampai kering.

7) Simpan cermin mata ditempat selamat. Jika boleh simpan di dalam sarung(casing) cermin mata.




Bukan dalam aquarium..:D

Ni memang tak boleh displinkan diri..casing ntah kemana,cermin mata ntah ceruk mana,herm..apa la nasib ngkau cermin mata dapat tuan punya lah cemerkap.


Itu saja tipsnya..jadi jagalah cermin mata kita,tu macam nyawa bagi yang rabun.

Kredit kat fesbuk dan ditokok tambah oleh azzah.














21 ulasan:

  1. gosok cermin mata dgn baju mmg dah jadi perkara biasa sbb kadang2 malas nak cari kain soft tu ;p

    BalasPadam
  2. kita pon pernah buat entry tips ini. harus sembur dgn air paip dulu, macam cuci kereta tuuuu... :-)

    BalasPadam
  3. alamak mcm tau2 je cermin mata kita nie pagi tadi mcm susah nak lap...sekali amik tabur bedak baby atas cermin...

    memang sellau guna baju..hehehe..kain yg cina bagi tatau hilang mana

    BalasPadam
  4. (jangan) tu la yang selalu di buat... huhuhu... dulu dangat cuai dengan cermin mata... tapi sekarang cermat ckit, sebab sekrang kalo rosak o patah duit sendiri yang kuo, dulu xpenah kisah pun sebab guna duit mak bapak... hahahha... teruknye la anak ni... baru sedor rupenye... astaghfirullah... hehe

    BalasPadam
  5. haha selalu lap cermin mata dengan baju..mls sgt nk ambil kain dia utk lap...-,-

    BalasPadam
  6. padan spek saya mana tahan lama. tambah bila time hujan, cara pantas lap dekat baju. hehe.

    BalasPadam
  7. biar la. malas nak cari kain soft yg tauke cina tu bg dulu. ntah ke mana kena buang.

    BalasPadam
  8. alamak kebanyakkannya jijah buat ni..lebih2 lagi pont no 3..adoiii

    BalasPadam
  9. huhu.. selalu lap ngan tudung je..hehe. tapi kalau masa masak tak pakai, tak nampak la nanti..

    BalasPadam
  10. raihan selalu cmpak2 je mana2. haha.

    BalasPadam
  11. Salam.

    Mak saya punya cermin mata la selalu tak terjaga. Kami anak2 ni selalu membebel. Tapi, sebenarnya kalau diri sendiri pakai pun entah ke laut agaknya cermin mata.

    p/s: doodle x secomel doodle kak (akak kan, ke?) azzah buat.uhuks.

    BalasPadam
  12. suke lap kat baju..hehe..
    kain lap crmin mata hlg:)

    BalasPadam
  13. sy paling malas nak lap cermin mata...sampai kelabu cermin mata sya..XD

    BalasPadam
  14. kita sama.. palai spec... ape yg tertulis sumenya penah cci wat.. kecuali.. dlm aqua n dlm kete kene matahari.. ^_^ ehehe...

    BalasPadam
  15. sjak pkai spek da 5 ketul tkar sb ptah..

    BalasPadam
  16. yang jng jng jng tu la yg selalu kita buat ;p

    BalasPadam
  17. haha...
    sye kesian kt spek sye sbb dpt tuan mcm sye..
    sngat hampeh..
    hahah

    BalasPadam
  18. tipss berguna. sebab saya pun pakai spek mata. :)

    BalasPadam
  19. skang dah malas pakai spek dah.pakai contact lens je..kalau pakai spek pun,tips nye tak terikut kdg2..main hentam je kan..bile dah calar baru teringat nak jaga..lagi2 spek lama..kalau spek baru kemain jaga lagi..hehe..

    thanks yg info tu kak..tak tahu lak xleh bukak spek dgn sebelah tangan..effect gak kan tu.

    BalasPadam
  20. tak pe kalau kita basuh guna air biasa? x rosak eh

    BalasPadam

terimakasih sudi komen.azzah lagi berterimakasih jika tiada spam/link biru di sini..:)

 
Design With Love By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.