Tutorial gif cara 2

Assalamualaikum.....


Seperti yang dijanjikan azzah akan tunjuk cara nak buat gif gerak-gerak macam ikan-ikan kat atas dan hadiah banner tu.

Peralatan yang azzah guna photoscape je,PS pun boleh tapi sumpah tak reti..

First-first lukis dengan SAI/PS..


Gambar 1



Gambar 2


#inspirasi dari pusheen


pastikan gambar 2 tu transparent la..

Lepas tu bukak photoscape,kat EDITOR tentukan size dan satukan kedua-dua gambar.








lebarkan gambar background  (gambar 1) .Tak kisah samaada kanan atau kiri.

dan SAVE.

Pergi ke ANIMATED GIF,ADD dan cari gambar yang kita save tadi.






Lepas tu pergi sekali lagi ke EDITOR



dan tarik ke kekiri lak,yang garis-garis tu tempat asal,tapi kena tarik dua-dua sekali lah.Tarik yang belakang je,yang depan jangan sentuh.Tarik pun sikit je,agak-agak.

Dah tu SAVE lagi.




Pergi ANIMATED GIF lagi dan bubuh lagi.

Buat sampai kita rasa macam gerak-gerak dia nampak logik.




Untuk yang gif ni,azzah buat 7 frame,bukan susah,tarik-tarik je sampai kita rasa tahap logik gif tu maksimum okeh.
Time pulak azzah set 12 sec,dah try set sampai 1 sec,pergh laju gila Oyen naik skuter,mahahaha...:D






Jom ikut Oyen!

Selamat mencuba.










37 ulasan:

  1. wow cute ! jap g bolela try :D

    BalasPadam
  2. Terima kasih ^_^
    Nice tutorial...

    BalasPadam
  3. hoyeah!!!! azzah buat tutor gif lagi! dah lama tunggu tutor mcm ni, yg simple gif dulu dah faham, yg baru ni nak cuba lah.. hehe.. terima kasih azzah!^_^

    BalasPadam
  4. sarah kalau nak buat gif pun guna animated gif gak..

    BalasPadam
  5. wah cantik ! tapi kan akak kenape pusheen tu mengundur ? hehehe comel :D

    BalasPadam
  6. macam meng"undo" je oyen tu hihi :D nice tutor sis

    BalasPadam
  7. saya buat gif ni sndiri jerr....men try2....

    azzah sihat? lama x jenguk..hehe...jd malas sekarang ni...

    BalasPadam
  8. alahi comel nya oyen naik moto XD

    BalasPadam
  9. Nice tutorial ! Bestt kalo boleh buat ni (y)

    BalasPadam
  10. ahaks.. comay oyen naik sekuter... tutor tu leh cuba nanti.. :)

    BalasPadam
  11. Wahhh.. comel lah oyen naik moto :D

    BalasPadam
  12. nice tuto..blh la try :)

    jemput singgah :)
    http://noraqilahjohari.blogspot.com/2013/02/pasang-surut-hidup.html

    mohon like sini juge ye :)
    http://www.facebook.com/pages/noraqilahjoharidotcom/267245240052274?ref=hl

    BalasPadam
  13. Oyen~ miss u.. XD geram tgok dia.

    BalasPadam
  14. oo photoscape leh gune mcm2 erk..hehe..wah thnk you bgtau

    BalasPadam
  15. haha comel nye oyien.. sis, sy tag sis ni http://www.kayakam.my/2013/02/segmen-jom-jadi-blogger-pilihan-wan-2013.html Tq

    BalasPadam
  16. suka suka tutorial nih.. nnti nk try wat. thanks akk :)

    BalasPadam
  17. Menarik ni.Nak cubelah.Thanks kak for share.

    BalasPadam
  18. Sebab ini ialah tutorial untuk animated GIF, so title patut letak 'tutorial animated gif' sebab tak semua file GIF ni animated, ada juga file GIF yang statik. ;)

    BalasPadam
  19. woahhh..ni bagus.bulih try pasni!!^^

    BalasPadam
  20. wah... baguih2. hehe. ensem gif tu... ensem. ensem.. ensem lagi kalo saya trai buat sendiri. hehe. =)

    thanks.

    BalasPadam
  21. wahh comelnyaa!!^^

    akak di tag : http://www.farahshahirah.com/2013/03/1th-bombastic-giveaway-by-cik-amabee.html

    BalasPadam
  22. I've learn some excellent stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I surprise how a lot effort you place to create one of these great informative website.

    Look into my web blog; thinning hair on women

    BalasPadam
  23. Knpa lma dh tk update blog? Busy ya?

    BalasPadam
  24. Wahh sangat mudah , terima kasih sebab share ilmu :D

    BalasPadam
  25. Nak ikut tuto nih tapi photoscape pulak ter uninstall -_________-

    BalasPadam
  26. wah rindulah kt doodle azzah,hrp azzah sht sllu,nnt free jgn lupa update kt sini tau..saya tak reti tumblr tu he3...

    BalasPadam
  27. Salam jemput cuci mata kat sini...
    http://luvabenbaby.blogspot.com/2013/04/peminat-bawal-polkadot.html

    BalasPadam
  28. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.

    Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how could we communicate?



    my weblog; adult dating

    BalasPadam
  29. kucing pi merempit! miaw..miaw..hehe

    BalasPadam
  30. Comelnyer . Dia gerak gerak gitu ^^

    BalasPadam

terimakasih sudi komen.azzah lagi berterimakasih jika tiada spam/link biru di sini..:)

 
Design With Love By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.