Tutorial Tab Menu Comel

Asalamualaikum..
Hari ni saya dah belaja buat tab menu.Bukan yang biasa tapi yang comel-comel.Jadi nak share dengan semua terutama bagi yang tak tahu.Yang dah tahu,diam-diam ajer,
Seperti biasa saya cuma pakai photoscape je sebab saya buta photoshop.Lebih baik kita pakai benda yang mudah.
Mula-mula kita bukak photoscape seperti biasa.Klik Editor,lepas tu klik Menu yang atas sebelah kanan:

sila klik untuk gambaran lebih menakjubkan

Klik New Photo,keluar macam ni:
Adjust width dan height.Saya pakai width-128 dan height-64.Nak kecik lagi pun boleh.Adjust jer.
Klik T (seperti yang ditanda).Taip apa-apa pun yang kita nak letak kat tab menu.Pilihlah tulisan dan warna yang kita rasa comel.
Dah siap,save.Simpan kat dekstop atau file mana-mana ye.
Seterusnya upload kat PHOTOBUCKET supaya mudah kita ambik code html yang photobucket bagi.Ini penting.
Langkah seterusnya,bukak dashboard,design,keluar page elements,add a gadget dan klik html seperti biasa.Ambik code yang photobucket bagi dan paste kat Content.
Gantikan url photobucket dengan url yang kita nak letak kat tab menu tu.Kalau home macam saya,dah tentulah link blog kita.Lepas tu klik Rich Text.
Bila klik Rich Text,akan keluar tulisan yang kita nak,ala yang comel tadi.
Taraa...Dah jadi macam ni,kita klik yang bentuk love ni(create link).Highlightkan tulisan tu.
Satu pop up akan keluar mintak kita isi url kita.Isi,klik ok dan save.Siap.Yang penting kita letak tab menu di bawah header.
Kan dah jadi.Kita juga boleh tambah dengan ikut kembali step.Boleh jugak buat semua sekaligus tapi bagi orang yang baru macam saya nih,sloww-sloww la dulu.Kalau nak letak banyak-banyak,taip<center> selepas setiap link.
Entry ni juga sebagai rujukan saya nanti..Buat masa sekarang tak ada lah lagi tab menu ni dalam blog saya.Tunggu saya buat entry banyak-banyak..
*tutorial ni berdasarkan kefahaman saya sahaja.

4 ulasan:

  1. best2...hehe...klu tab g bese2,camni jugak eh akak?

    BalasPadam
  2. Azzah, kita letak banner blog azzah kat blog kita..pas tu bile klik xleh trus g blog azzah, kenapa ek..

    BalasPadam

terimakasih sudi komen.azzah lagi berterimakasih jika tiada spam/link biru di sini..:)

 
Design With Love By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.