Tips membeli belah sorang-sorang

1-Rancang perbelanjaan dan buat list barang yang nak dibeli



dan pastikan anda PATUH dengan senarai tersebut...





2-Elakkan guna kad kredit atau kad debit.Yang penting,TUNAI.





3-Gunakan bakul kecil dan elakkan troli.Ini secara tak langsung dapat mengurangkan rasa nak beli lebih banyak barang.







4-Membeli ketika memerlukan.Jangan pulak beli tapi tak tau nak buat apa dengan benda yang dibeli.




5-Buat tuntutan jika terdapat perbezaan samaada dari segi harga,kualiti,keselamatan dan kesahihan barang yang dibeli.



6-Berjalan atau gunakan pengangkutan awam.ianya dapat menghadkan hasrat dan kemampuan kita untuk beli barang yang tak perlu.


Apapun masa membeli -belah,tak kiralah sorang-sorang ke ramai-ramai ke,membeli ikut kemampuan bukan ikut perasaan..



p/s:2 hari tak update,ada yang rindu tak?

23 ulasan:

  1. betul, kalau tak ada list, selalu beli barang yg terkeluar dari landasan, tapi kekadang ada jugak brg yg tertinggal dlm list =D

    BalasPadam
  2. kadang2 je ikut list tu...hahaha...

    BalasPadam
  3. betul tu....selalu lini wat list dulu b4 pegi market /shopping complex tp de kala terbabas gak...

    BalasPadam
  4. kadang2 senari je nk beli apa..tapi xterlebih dlm senarai..heee

    BalasPadam
  5. @Tina Othmankadang2 kat umah tak teringat,kat kedai pulak teringat.tu yang terkeluar landasan tu

    BalasPadam
  6. @Cik Asma BLuppysama lah kita:)(pandai je bagi tip kan?)

    BalasPadam
  7. Kadang2x saya bawa duit cukup-cukut je kalau shopping. huhu.

    BalasPadam
  8. melebih keperluan pulak kita ni. biasalah kehendak macam2..patut lah duit asyik kering je..hehe

    BalasPadam
  9. hehe...comel je la:)senyumsenyum yath baca..hihi

    nice tips kak azzah...hehe..terasa je:)

    BalasPadam
  10. sEmangat ta brape na kuat la.
    Tambah2 klao ade Sales.
    yg tak perlu pown jadi perlu tetiba.
    Kena memuhasabah dry lag la cegini.
    haha.


    Btw, nice cartoon la :)

    BalasPadam
  11. @SoLy SoLicioushe..he..kat rumah je 3 barang.kat mall?

    BalasPadam
  12. @yayathtimokasih yayath..ni mesti dah penah buat ni kan?

    BalasPadam

terimakasih sudi komen.azzah lagi berterimakasih jika tiada spam/link biru di sini..:)

 
Design With Love By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.