Pesbuk

Assalamualaikum....


Suatu petang, remaja umur 14 tahun menghadap internet dengan seriusnya. Hari ini adalah hari pertama dalam hidupnya. Sudah 2 bulan beliau mengikat perut dengan hanya memakan kerepok lekor di kantin 50 sen sehari, semata-mata untuk membeli seketul USB Broadband dan melanggan perkhidmatannya.

Dengan berbekalkan CPU kapcai peninggalan arwah bapanya, kelihatan matanya bersinar-sinar ada bintang-bintang mata dah macam kartun, memandang skrin monitor CRT 14 inch setengah. Kelihatan mamanya ada sekali di sebelah.

Mama: "Nape sampai menggigil tangan tekan tetikus tu?"
Anak: "Sebak mama. Bukan senang nak dapat main internet kat rumah kita. Pilu betul. Kita bukan orang senang." ( menitis air mata jernih di pipi dan hidung )
Mama: "Dah. Dah. Cuba bukak Facebook yang orang duk gila-gila siang-malam main tu."
Anak: "Baik, mama."
Mama: "Nanti. Ustaz misai lebat depan rumah kita kata, kena niat betul-betul dulu sblm main benda ni. Dia kata bahaya."
Anak: "Apa niatnya?"
Mama: "Sahaja aku berfacebook kerana Allah Taa'la."
Anak: "Boleh ke niat macam tu?"
Mama: "Taram aje lah. Kita bukan ustaz, dia yang ustaz."
Anak :"Kita niat sama-sama ye."

"Sahaja kami berfacebook kerana Allah Taa'la!" (niat kuat2 sama..bergegar rumah papan beratap zink dorang)

FB dilog-in after register.

Anak: "Eh, mama. Tengok, seksinya gambar-gambar kat sini. Dorang ni artis ke? Tak pernah tengok pun kat tv. Artis sampingan kot belakang tabir. Gaji murah je la tu. Kalau murah maknanya artis murahan la tu. Tengok-tengok..ramainya gadis miskin. Mak ayah dia tak mampu beli tudung macam mama pakai skrg ni pun. Kesiannya dorang. Eh, mama..dorang ni dah kahwin ke, siap pegang2 tangan ni. Nampak macam budak UPSR je muka dia ni."



eh ada typo..wat ever la kan..




Mama: "...."


Anak: "Mama, mama, are you ok? Kenapa muka mama merah padam ni?"

Mama: "Dah, tutup benda ni dengan kadar segera! Mari ikut mama tanam ubi kat belakang rumah." (sambil menekan tubi butang power kat CPU berhampiran kakinya dengan ibu jari kaki )

Anak: "Wat epen, mama? I ken understand!"

Mama terus menarik tangan anaknya ke belakang rumah dan bagi cangkul.

Mama: "Ni lagi berfaedah, dapat hasil."

Anak: "....." ( terbeliak mata memandang cangkul akibat kemalasan melanda tiba-tiba dek cangkul bukan benda yg seronok dan tak perlu sambung WIFI )

Mama: "Facebook, kau memang syaitoooonnnnn~~!" ( gumam mama dalam hati ).









Azzah:He..he..walaupun kelakar ada selit pengajaran..tapi pesbuk bukan syaitan,yang mengsyaitankan pesbuk tu kita sendiri jadi gunakan pesbuk ke arah kebaikan..status mau molek..



sumber:pesbuk jugak!


Apa tu lomo?
campaign image

13 ulasan:

  1. haha... syaitooon!
    sapela yg jd syaiton tuu kan

    BalasPadam
  2. hehe..lawak2 >.< tapi itu lah realiti nya sekarang T^T

    BalasPadam
  3. ya setuju...ni berfacebook sampai tak hengat, dh masuk waktu pun sanggup lengah2kan solat..fb diutamakn. tak bolehlah camtu...kan

    BalasPadam
  4. hahaha... siap ade niat yg baik punye.. cayalah! :D

    sahaja aku beblog kerana allah taala. :)

    BalasPadam
  5. setuju. kita yg menfaatkan fb tuh btol ke x. jehe

    BalasPadam
  6. haha kat facebook mmg mcm2 ragam.. kdg2 tu ada yg sexy2 dlm fb, tp in reality nampak alim dgn tudung labuh..seriously!

    BalasPadam
  7. siap berniat..klaka citer ni..kakaka

    BalasPadam
  8. Assalam kak,, sy follower bru akak.. bley tnya x, erm watermark tu apa?

    BalasPadam
  9. ekeke.. mohon kerajaan malaysia menyumbangkan lebihan kain untuk para artis yang miskin :P

    BalasPadam
  10. kelakar haha tp ade mksud trsirat..apepon sila jgn jd syaitoooon

    BalasPadam

terimakasih sudi komen.azzah lagi berterimakasih jika tiada spam/link biru di sini..:)

 
Design With Love By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.