Makan

Assalamualaikum....

Di sebuah restoran mahal.. Seorang gadis bertudung makan seorang diri… tiba-tiba datang sekumpulan remaja duduk di meja sebelah.. 

Seorang gadis dari kumpulan itu berkata : “gadis kampung mana pulak datang restoran mahal camni pastu makan guna tangan pulak tu…ni mesti tak reti nak pakai sudu dan garfu kan..” 

Seorang anak muda pulak menyampuk: “ish…muka cantik..tapi makan sampai licin pinggan..malu doh kalau aku jadi bf dia..kalau awek aku makan x sampai separuh pinggan..diet katakan..nak jaga badan….” 

Seorang lagi berkata : “eww..tengok tu…sampai menjilat jari dowh..geli aku…pengotor rupanya awek ni…”.. Kemudian datang seorang lelaki yang tidak dikenali ke arah kumpulan remaja tu… 

Lelaki tu berkata: 



Rasulullah saw. bersabda yg bermaksud : “Sesiapa yg menghidupkan sunnahku, maka sesungguhnya ia telah mencintaiku, dan sesiapa yg mencintaiku, nescaya ia bersama-samaku di dalam syurga.. (Riwayat Anas ra.) 
Terimakasih sudi baca.....

sumber:My tumblr
design:azzah


for my 1's baby
 campaign image

18 ulasan:

  1. betol2..pengajaran buat kita semua..abaikan ape yg org cakap...kita mengikut sunnah Rasullullah SAW :)

    BalasPadam
  2. wah... jd lebih best nak baca bila diexplain dgn cara camni.. terbaik..

    BalasPadam
  3. dpt phala lg amalkan sunnah nabi ^^

    BalasPadam
  4. kita kan org melayu....
    guna tangan kan lebih baik dan puas..kecuali kn bubur atau makanan yg terpaksa guna dudu garpu..

    BalasPadam
  5. betul. sunnah rasulullah itu yg terbaik :)

    BalasPadam
  6. Saya la gadis bertudung tu... Heee... Azzah pekaba?

    BalasPadam
  7. betul tu..btw, cantik la doodle azzah lukis..

    BalasPadam
  8. kita dh banyak tinggalkan sunnah dia..insyaALLAH ikut pasti dpt pahala

    BalasPadam
  9. ramai yg segan dicap kolot padahal besar pahalanya..

    BalasPadam
  10. true! makan jilat jari je, mesti orang pikir pengotor. tapi tu salah satu sunnah.

    BalasPadam
  11. lau gugu dgr ade laki or spe2 yg ckp cmtu, mau mkn kaki lah dia .. ckp ekod sdp mulut je .. ;)

    BalasPadam
  12. sy hanye pakai sudu bila makanan yang berkuah shj.. hehe. selebihnya pakai tangan baru lah ade feel :)

    BalasPadam
  13. klu kite malu dpt bf cmtu. rendah betol ilmu agama dy.

    BalasPadam
  14. nice entry, makan guna tangan lebih berkat, lebih puas,kan???

    BalasPadam
  15. Mereka yang jahil mengutuk plak org yg ikut sunnah.. Adehh.. I wanna be that guy yang sound gadis2 bandar bajet tu.. haha

    BalasPadam
  16. thanks dtg blog saya..follow kamu juga

    BalasPadam
  17. Haha saya mmg suka makan guna tangan.. Lagi nikmat..

    BalasPadam

terimakasih sudi komen.azzah lagi berterimakasih jika tiada spam/link biru di sini..:)

 
Design With Love By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.