Tips tambah followers ikut suka hati saya

Assalamualaikum...


Eh,ada bloggers request tips la..tips la sangat kan..macam la azzah pandai bebeno bagi tips bagai.Apa pun  dari tak ada entry biar lah tips ni jadi penyelamat traffic..

Sebenarnya ada beberapa bloggers lain pun mintak tips tambah followers ni tapi ada je halangan tak berbuat tips ni..tips ni azzah bagi berdasarkan pengalaman selama setahun blogging..

1-Promote blog
Rajin ping entry di comunity blogger kat fesbuk.Nak ping entry tapi tak tau kat mana?
Boleh tengok kat blog AbgFeroz ni..Kalau nak lagi senang,letak la butang send macam azzah punya.Boleh cari dalam tutorial NI..sila abaikan blog tutorial azzah yang tunggang langgang tu..belum sempat edit habis..yang penting isi di dalam tu ye kawan-kawan.


2-Ramah-tamah
Tak ada maknanya kalau kita dah promote blog tapi kita blah macam tu je tanpa balas jasa yang sudi singgah blog kita..rajin-rajin lah jugak jengok,komen sikit-sikit blog kawan yang datang komen kita..Jangan kedekut sangat nak komen..ala komen pakai simbol :),:o.xoxo ke dah cukup..
Kalau rasa blog tu bagus,entry best-best,apa salahnya kita letak kat bloglist..Otomatik kita akan bukak jugak blog dia even hari tu mood kita masam..

3-Hapdet la selalu
Memey la kita bukan 24/7 ngadap belog.Kita pun ada keje dan tanggungjawap lain nak buat.Online ni masa free je.Kalau kita rasa nak sangat followers dan readers bertambah walaupun kita tak ada banyak masa nak hapdet,kita bole buat autopublish,boleh ikut tutor NI.Pandai-pandai la adjust schedulnya..tapi jangan la buat entry manja mintak penyepak..contoh:

nak pi starbak sat..lepas tu soping-soping dengan abam tembam lalink.kali ni dia beli jam dinding beso gedabak..eh baru teringat,belum mandi..cau,mandi dulu..bubai..

PANG!

Memang sekali je la kot yang masuk ke blog macam tu..

4-Masuk segmen
Terutama segmen abang ben tapi kena alert la sebab sekarang masa yang dia bagi teramat la singkat.Masa azzah awal-awal blogging dulu abang ben selalu buat segmen terutama time cuti.Dah join segmen dia,ada etikanya kalau kita nak ramai yang komen,follower banyak dan traffic tinggi datang dari segmen dia.Ni azzah bagi tips sikit,azzah akan blogwalking ke link yang last sekali,maknanya penyertaan saat akhir..percaya la,jejak korang mesti akan dibalas.

5-Lukis gambar/doodle sendiri
Ni yang femes sekarang.Kan sekarang macam-macam software melukis yang kita boleh download.Kalau ada bakat apa salahnya belajar dan letak kat entry..macam azzah selalu buat..blog pun nampak menarik,comel.Tapi bila dah lukis sendiri tu jangan la pulak lupa letak watermark.



Tu je la tips azzah.Nak tau yang lebih umum,boleh google sendiri..Apa pun dalam mencari followers jangan ada sikap tamak dan menipu..tak follow tapi kat shoutbox letak "done follow u..u bila lagi nak follow I?"
Memang ada yang kena sumpah nanti..


Ikhlas tu penting ye..Bye..

campaign image 










23 ulasan:

  1. blogging syok sdri .. hehe gugu gitu ;)

    BalasPadam
  2. selalu update tuh penting :)

    BalasPadam
  3. teringin nak lukih tapi tak reti..wuu

    BalasPadam
  4. hehe... terima kasih.. suke jugak singgah bace2 blog Azzah.. suke ♥ ♥ ♥

    BalasPadam
  5. best kalo ramai followes yang aktip melepak kt blog kita tapi x best kalo ramai follower hanya untuk follow je ;((

    BalasPadam
  6. bagus jugak gituu,,doodle pun berkesan yekk

    BalasPadam
  7. @Cik tikah
    betul..nanti di kata entry basi kalau lama tak update

    BalasPadam
  8. @Niza Romli
    dulu azzah pun tak reti..reti doodle lidi je pon

    BalasPadam
  9. @kai

    kita pun kena rajin la lepakking kat blog diaorang..hubungan dua hala orang cakap..:)

    BalasPadam
  10. segmen abg ben..masuk part last..wooo..baru tahu..biasa yg paling awal jadi tarikan...nk try jgk nnti..last2 x sempat..hihi

    doodle sis lukis tu comel..kiut jer tgn diorg..mencuit ati

    slipar jepun tu...hmmmmmm..pe kes?

    BalasPadam
  11. terbaik lah tips2 ni >.<
    thankyou sis azzah ^_^

    BalasPadam
  12. follower tak penting yang penting orang yang selalu follow blog kita.... apapun,tu semua kena ikhlas kan :))

    BalasPadam
  13. doodle akak sweet memanh ramai peminat..hehe

    BalasPadam
  14. part ikhlas tuh best!!! mana beby...hehe

    BalasPadam
  15. Suka bw tapi masa je selalu kurang.... Dulu rajin cari cara tambah follower, sekarang ni tak berapa kisah sebab bukan semua follower rajin datang blog kita....

    BalasPadam
  16. Salam. Nak blogwalk jugak. Tapi, memang makan masa banyak. Sekarang tak ada laptop la pulak.

    BalasPadam
  17. tips yg bagus :)
    saya pun selalu amalkan macam ni jugak. tapi xgune jugak kalau follower banyak tapi x setie kan? ehhe.. walaucane pun follower jugak yang kasi kita semangat untuk terus berblogging.. i love my supporters :)

    BalasPadam
  18. tq...sya follow blog anda follow ya blog saya abdulwalidali.blogspot.com

    BalasPadam
  19. Assalam kak.. bley tanya? WATERMARK tu apa yek?

    BalasPadam
  20. owwhhh..
    macam tuh yerr..
    akan saya cuba..follow u dear..jom jenjalan ke blog makneng

    BalasPadam
  21. waaa... ada backlink jiwarosak disitu.. thx :P

    BalasPadam

terimakasih sudi komen.azzah lagi berterimakasih jika tiada spam/link biru di sini..:)

 
Design With Love By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.