Tutorial lukis doodle pakai photoscape

Assalamualaikum..
Macam dah lama tak buat tutorial kan?.Jadi ini entry tutorial yang ditunggu ramai..he..he..
Perasan tak sekarang setiap entry saya ada doodle?.Saya lukis sendiri tu..Mula-mula buat memang gagap tapi sekarang dah selalu buat,ada sikit improve kan?.Atau saya yang perasan sendiri?.Kalau dulu entry dihias dengan gambar kat google,sekarang dah pandai buat sendiri.Macam mana caranya?.
Saya guna benda yang senang.Bukan photoshop sebab ianya susah.Semua doodle saya lukis pakai PHOTOSCAPE.Download jer..
Nak lukis doodle,klik kat Editor.
Klik Menu.
Setting berapa besar gambar dan color apa yang kita nak.
Klik Object dan cari Line Mode macam anak panah.Dengan Line Mode tu lah saya draw.Yang pakai laptop macam saya,guna arrow dan yang pakai komputer,pakai mouse.Nak setting apa pun boleh kat situ.Sekarang bab kaler-kaler pulak.
Pergi ke bahagian Tools,klik Paint Brush.Kat situ boleh pilih kaler apa yang kita suka.Kalau silap kita boleh padam dengan klik Undo.
Bila dah puas hati,Save.
Selalunya saya dah habis tulis entry baru lukis doodle.15 minit dah siap sebab doodle ringkas.Tak perlu lukis kat kertas,ambik gambar kat handphone dan masuk dalam komputer..lambat..Saya tak suka benda yang lambat lembap.So macam ni la caranya..Anda pun boleh,yang penting minat.Selamat mencuba

36 ulasan:

  1. nak buat jugak...tapi kekrevitian agak kureng..tangan ketaq ja nak lukis yang comel2..hihihi

    BalasPadam
  2. @::Mastura Zakaria::ala lukis doodle lidi pun comel what..

    BalasPadam
  3. comellll..nak try gakk nnt.thanks for sharing dear!

    BalasPadam
  4. macam mengajar melukis pula kak..hehe

    BalasPadam
  5. wah yelah kite pun ada photoscape cuma tau edit utk foto je,blh lukis doddle juga rupanya.suka tgk blog sis lukis doodle comel je wpun simple.tq 4 this tutorial ye

    BalasPadam
  6. Wah!!! boleh la cuba try test t..awww..terima kasih yew 4 de tuto...XD

    BalasPadam
  7. Owh....

    benda alah ni yang dorang panggil doodle...?

    BalasPadam
  8. ohh cmtu ea..bru ku tau. hee :D

    BalasPadam
  9. Kenapa ehh time nak kaler itu doodle rambut kann , warna rambut itu di belakang bentuk muka itu .

    BalasPadam
  10. @iTz Ashbelakang bentuk muka?macam mana tu?..

    BalasPadam
  11. @Azzah kan line drawing kita tuhh , bila saya kaler atas dia , warna itu akan ada di belakang line .

    BalasPadam
  12. @iTz Ashoh,memang macam tu..kalau tak nak jadi macam tu,saya rasa lukis pakai paint brush pun boleh tapi nampak tak kemas sikit.

    BalasPadam
  13. @Azzah
    ohh , by the way terimaa kasih kerana ajar:p

    BalasPadam
  14. Wahh, tenkiu azzah. Baru tahu doodle boleh lukis ngan photoscape. =D

    BalasPadam
  15. tq ye sis!sejak belajar tutorial kat sini mgu lepas dh 3 entri kite ada doodle/cuma tgn keras sikit he3.....

    leceh jugak takde eraser,asyik kena undo je.nak guna photoshop tak reti.nak tyalah sis,kite dh klik transparent tapi kenapa still ada background putih ye?

    BalasPadam
  16. @||aLeaSaRa||photoscape memang tak ada transparent sara.

    BalasPadam
  17. owhhhh he3...tq sudi reply ^-*

    BalasPadam
  18. nice tutorial.. :) and doodle awak comel2.

    BalasPadam
  19. Kak azzah,tq ajar tutorial ni.. Tp,nape ummi nyer xde tools..?Cmner nk paint??
    sebelah crop, de region je.huhu

    BalasPadam
  20. dila pun lukis pkai photoscape gak..tgn ni je terketar2 buat...still xreti..huhu

    BalasPadam
  21. cumill sangat n simple jep...cara awk aja pun senang paham..n hasilnya saya berjaya wat 1 doodle mengikut teknik2 yg awk aja 2...dtg tgok ye...

    http://izaminallah.blogspot.com/2012/03/my-1st-doodle.html

    BalasPadam

terimakasih sudi komen.azzah lagi berterimakasih jika tiada spam/link biru di sini..:)

 
Design With Love By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.