Tutorial scroll box untuk blog archive

Assalamualaikum..
Sebelum ni saya tak letak blog archive saya kat atas sebab terlalu berjela-jela.Blog archive membolehkan pembaca baru kita mencari entry yang lama dan semestinya kena letak kat atas.Tapi kalau kita bloggers lama atau yang selalu update entry,mestilah tajuknya jauh ke bawah.So nampak agak tak cantik.
Penyelesaiannya buat scroll box.Contoh saya punya:
Nak buat pun senang ok.Seperti biasa,bukak Dashboard-Design-Edit HTML-tick Expand Widget Templates.Sebelum edit apa-apa,backup dulu templat.Dengan CTRL+F,cari code ini,
<div id='ArchiveList'>
Bila dah jumpa(tengok gambar,code tadi yang warna kuning),code tu jangan sentuh ok.Nampak tak code yang dalam kotak merah tu?Code dalam kotak merah tu,padam dan tukarkan dengan code ini:
<div class='widget-content' style='overflow:auto; height:200px'>
Tukar 200px tu dengan tinggi yang kita nak.Dah letak semua code bolehlah di Preview dulu dan Save sambil sengih sebab dah jadi.Sekarang bolehlah letak blog archive kat atas..
Cikgu yang ajar,SINI tapi saya edit sesuka hati supaya mudah untuk saya faham.Babai..

16 ulasan:

  1. Thanks for sharing this... mmg dah lama nak cari tutorial psl ni.. akhirnya... tak sabar2 nak try kalo ada masa nanti.. thanks ye :D

    BalasPadam
  2. terima kasih sangat kak...awe mmg cari tutorial ni..sebab ada blogger bagitau dia nak bace entry2 lama tapi tak da tahun susah...so nak buat macam ni memudahkan :)

    tq kak

    BalasPadam
  3. @Nur Hawa Mohd Zinaah,buat macam ni senang.nak letak kat sidebar pun tak panjang

    BalasPadam
  4. yeahh terima kasih!!

    eh datang gegar sini, morning :)

    BalasPadam
  5. alhmdllh dah jadi . mekasih yea :)

    BalasPadam
  6. tq komen blog ari tu..
    sy dah wat blog archieve tu ..
    tp mcm xjd jer..

    BalasPadam
  7. @Haslinda Ariffin;mungkin ada tertinggal code jugak.ikut semua code yang saya bagi

    BalasPadam
  8. thank u so much for the tutorial. it helps me alot!:)

    BalasPadam
  9. kak, tak jumpe pun code tu bila carik... cam mne nak edit .. ke sy nye jenis lain?.. byk yg xleh buat.. sob3...

    BalasPadam
  10. @Cik Bahgia a.k.a Zetkalau tak dapat cari BLOG ARCHIVE,try cari NAMA blog archive awak ye..

    BalasPadam

terimakasih sudi komen.azzah lagi berterimakasih jika tiada spam/link biru di sini..:)

 
Design With Love By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.