Tutorial pasang disable right click

Assalamualaikum..
Tutorial ni untuk yang tak nak entry atau gambar di copy.Tapi saya rasa sekarang ramai yang dah tahu cara nak copy walaupun di buat disable right click kan?Kalau nak buat jugak,ikut tutorial ni.
Mula-mula pergi Dashboard-Design-Page Element-HTML/Javascripts.Dalam ruangan content,letak code ni:

<script>
var message="MESEJ ANDA";
///////////////////////////////////
function clickIE4(){if (event.button==2){alert(message);return false;}}
function clickNS4(e){if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){if (e.which==2||e.which==3){alert(message);return false;}}}
if (document.layers){document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);document.onmousedown=clickNS4;}
else if (document.all&&!document.getElementById){document.onmousedown=clickIE4;}
document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")
</script>

Tukar ayat MESEJ ANDA tu dengan ayat kita sendiri dan Save.Hasilnya akan jadi macam ni:
Selamat mencuba.

4 ulasan:

  1. Apa faedah disable right click?

    BalasPadam
  2. @oPiE iSa:ini untuk sesiapa yang tak nak entry dan gambar dia di copy dan dicuri.

    BalasPadam
  3. Tapi kan masih boleh highlight text then tekan Ctrl+C. Hehe...

    BalasPadam
  4. @oPiE iSa:itu bagi kita yang tahu,yang tak tahu pun ramai.

    BalasPadam

terimakasih sudi komen.azzah lagi berterimakasih jika tiada spam/link biru di sini..:)

 
Design With Love By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.