Cara saya letak corak di doodle

Assalamualaikum....

Dah lama orang yang tanya benda ni tapi selalunya azzah bagi link tutor MUNIRAH je.Dulu pernah buat tutor ni,masa pakai paint.net.Tutor tu letak kat blog tutor yang dah lama sangat bersawang tuh..


Sebab ada yang nak tau jugak dan kebetulan azzah baru siap lukis doodle yang penuh dengan corak kain,makanya azzah buat jugak tutor ni yang baru...layan...........



Azah lukis dengan SAI dan transparent dengan PS.Pastikan transparent dulu tempat yang nak letak corak tu..Ni memang sengaja jarakkan sebab nanti takut tertindih,padahal semua sekali azzah nak transparent dan letak corak.ni kira strategi la..:)

Next step

Dah transparent,buka photoscape 


Klik MENU-NEW PHOTO-adjust size dan klik PHOTO





Cari corak yang kita simpan dalam file untuk letak corak kat kain.





Right click kat corak tu dan akan keluar satu pop up.Cari perkataan BACK,click BACK tu dan tengok hasil dia....



eh,lupa pulak nak cover yang tepi tu..


Buat sampai hajat kita tercapai.Jangan lupa SAVE pulak.dan ni hasil kedai kain yang ditempah:



jadi tak kedai kain?.Ni la projek besar kita selepas kedai baju dan library.Jenuh gak nak menggugel corak-corak tuh tapi azzah puas hati.
Ni commission customer,bukan saja-saja lukis,nak tengok hasil commission lain boleh tengok FANPAGE.


Cuba jangan tak cuba..

Kbai




















19 ulasan:

  1. cantik sangat2..saya nak tempah la..(^_^)

    BalasPadam
  2. Azzah..cara yang sama boleh pakai kat psd ;)..cuma kena create layer

    BalasPadam
    Balasan
    1. tau cuma azzah da tebiasa dgn photoscape..

      Padam
  3. wah, guna photoscape pon boleh jugak rupanya...hmm mesti cuba ni! ^_^

    BalasPadam
  4. wah!!...mmg kreatif arr...pakai photoscape pon da bole buat cun camtuu...sememangnya berbakat...fi kurang pakai photoscape

    btw

    jom singgah blog fi tgk artwork fi :)

    BalasPadam
  5. fuuhhh!! cekapnyaaa buat!!!! sgt2 cantik!!

    BalasPadam
  6. tak pernah pakai photoscape... rasanya terus buat kt photoshop lg senang. sebab alang2 dah bukak nk transparentkan tu.. tp lain org lain cara ..
    tp mmng cntik ar kedai kain tu.

    BalasPadam
  7. rasa macam kt kedai kain pulak bila tgok doodle tu

    BalasPadam
  8. kak azzah, camane nk transparentkan guna PS? huwaaa. baru tahu boleh. ajo leee :(

    BalasPadam
  9. fuh...mesti memerlukan kesabaran yg tinggi nak siapkan semua tu..dh la bnyak corak kena letak.. tp yg penting hasilnya sangatlah comel

    BalasPadam
  10. cara dia saya dah tahu . cuma , background yang comel2 tu akak cari dekat mana ?

    BalasPadam
  11. eh..rupanya photoscape pun boleh buat camtu jugak eh...huhu

    BalasPadam

terimakasih sudi komen.azzah lagi berterimakasih jika tiada spam/link biru di sini..:)

 
Design With Love By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.