Cara buat GIF(dengan freebies)

Assalamualaikum...


Dah banyak hari tak update..minggu ni tak sehat sikit.

Hari ni nak layan permintaan cik adik CT HASLINDA sorang ni..dia tanya cam mana nak buat gif macam dalam entry bermisai ni.Dan ada gak yang tanya cam mana nak letak macam-macam background kat misai tu.

Nak letak background,azzah akan transparent dulu gambar dengan photoshop,transparent bahagian dalam,contoh:


Lepas tu letak background pulak,macam azzah letak baju corak-corak kat doodle..azzah malas nak buat tutor ni sebab dah pernah buat..tengok kat NI.Kaedahnya sama je cuma dulu azzah pakai paint.net untuk transparent.

Kalau nak buat gif pulak,letak banyak background,save.Lepas tu pergi ke photoscape..kenapa pi ke photoscape?Sebab semua GIF azzah buat guna photoscape le..

Bukak photoscape kita,cari ANIMATED GIF:




Dengan CTRL,ADD atau drag semua gambar yang kita nak buat gif tu dan letak kat kotak atas.Otomatik gif akan terhasil..haa..magic tak?..tapi pastikan semua gambar sama besar dan sama letaknya..baru cantik.

Lepas tu,SAVE tapi save as GIF okeh,kalau tak,tak jadik.







Bila dah siap,boleh la upload kat photobucket..dan jadik macam ni:



Dah jadi kan?Ada yang paham tak..macam berserabut je gambar..tak paham pun buat-buat la paham ye..Dengan cara ni,kita boleh buat banner jugak.

Dsebabkan azzah rajin,azzah ada buat freebies gif  sikit:



Nak ambik,right click je..yang doodle bertudung tu,cik abang ternganga tengok,dia tanya,"macam ni pun buleh buat eh?"..Herm,zaman sekarang ni semua benda buleh di GIF kan,dengan dia-dia sekali pun azzah boleh buat GIF..he..he..


Sekian.

p/s:azzah baru beli NI,warna pink lagi,RM 27 je..



11 ulasan:

  1. Woww!! memang cantik..
    Kalau tgn kreatif ni menjadik je..

    Mcm MJ tangan keras ;)

    BalasPadam
  2. senang je caranya..

    jemput singgah,
    http://sukacakapsorang.blogspot.com/2012/05/9-perkara-penting-ketika-bercakap.html

    BalasPadam
  3. kiut sangat especially doodle yg blink blink pakai tudung tu....

    BalasPadam
  4. Best kan kalau pandai guna software ni mcm2 boleh buat :)

    BalasPadam
  5. tenkiuu sis ! nak buat lah . hihi

    BalasPadam
  6. wah kak.. menariknya..camni je rupanya..leh cuba ni..

    BalasPadam
  7. tenkiu kak... harus lah lepas ni mencuba dengan rakus nya... hehe :D

    comel lah doodle GIF bertudung tu... :)

    BalasPadam

terimakasih sudi komen.azzah lagi berterimakasih jika tiada spam/link biru di sini..:)

 
Design With Love By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.