Tutorial border kat post body

Assalamualaikum...........
Meh belajar tutorial lagi.Tutorial-tutorial yang saya buat sebenarnya untuk rujukan sendiri.Jadi bila teringin edit blog nanti boleh cari kat blog sendiri kan.Selain tu boleh jugak kongsi sikit ilmu yang saya cari dengan pembaca blog.
Hari ni nak tunjuk cara buat border kat post body..contohnya macam kat bahagian entry ni.ada nampak garis putus-putuskan?.Itulah contohnya..
Seperti biasa kita pergi Dashboard-Design-Edit HTML-tick Expand Widget Templat.Dengan CTRL+Fcari code ni:
/* Posts
----------------------------------------------- */

Dah jumpa,copy code saya bagi ni dan paste kat BAWAH code tadi:
.date-header {
margin: 1.5em 0 .5em;
text-align: right;
background: white;
color: red;
line-height: 1.0em;
font-size: 16px;
font-family: verdana;
}
.post {
margin: .4em 0 2.5em;
padding-bottom: 1.5em;
border: dotted #FFAFF6 1px;
background: white;
}
.post-title {
margin-bottom: 1px;
margin-top: 4px;
font-size: 18px;
font-weight: 500;
font-family: times new roman;
line-height: 1.3em;
text-align: left;
color: black;
background : #F8B4BF;
padding: 0 3px 3px;
}
.post-body {
margin: 0 0 .75em;
line-height: 1.6em;
padding-left: 5px;
padding-right: 4px;
}
.post-title a, .post-title a:visited, .post-title strong {
text-decoration: none;
color: black;
font-weight: bold;
}
.post-footer {
margin: -.25em 0 0;
color: #333333;
background : #F8B4BF;
font-size: 100%;
}

Sekarang masanya untuk main coding-coding..Code yang dihighlight warna merah tu tukar ikut kehendak kita..dotted bole tukar solid atau dashed.Macam saya,saya tukar dashed.Kalau ikut code ni,warnanya macam saya..Anda boleh tukar warna ikut SINI.Font family pun tukar dengan font lain..
Dah siap edit,Preview dulu tau.Ini penting..Dah puas hati baru Save.
Selamat mencuba..
Credit HUDALUNA

4 ulasan:

terimakasih sudi komen.azzah lagi berterimakasih jika tiada spam/link biru di sini..:)

 
Design With Love By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.