Kenangan juadah berbuka puasa

Assalamualaikum....





Dulu masa kecil setiap hari pukul 3 petang dalam bulan pose mak akan mula masak agar-agar.Aroma daun pandan tu akan buat kami 3 beradik excited sebab masa nak berbuka tu tak lama je lagi..perut oo perut..sabar ye..

Untuk kami 3 beradik mak letak agar-agar tu dalam cawan..time bukak pose,ambik sudu,baca doa makan,ngap!
Air sirap biji selasih(kat johor panggil ni berudu eh?) pulak,minuman wajib ada family kami.

Itula kenangan bukak pose zaman kanak-kanak azzah.Korang macam mana?

p/s:ok,mesti cipta satu kenangan zaman kanak-kanak untuk anak cucu..





24 ulasan:

  1. sme la kak.mak iman dulu pon suke wt agar2 daun pandan.
    air selasih 2 ktorg pnggil air telo katak xpon serbat

    BalasPadam
  2. kecik2 dlu ponteng puasa mkn agar2 nie la..last2 kantoi,ada kesan sudu kt agar2 besar tu..wakakaa~

    BalasPadam
  3. cantik doodlenye. Comel sangat. ^^ Pandai awak bwat ^^

    BalasPadam
  4. haha. org johor panggil berudu? certain je tuu.. hehe

    BalasPadam
  5. wah... sume sirap ek..btol2.. waktu cci dulu2 pon camtu gak.. mmg sodapp..^_^ wat terliur jerk..

    BalasPadam
  6. @buatbestha..ha..mmg agar2 ni menggoda kan?

    BalasPadam
  7. comelnya makanan. time berbuka tgk aje lah,,syg nak makan..huhu~

    BalasPadam
  8. tu zaman akak masa kecik2.. sekarang boleh turunkan untuk anak pulak..hehehe sedap agar2 masa berbuka.. pencuci mulut tu...

    BalasPadam
  9. ibu selalu buat puding jagung:)

    BalasPadam
  10. suka mkn satu kueh tu.. sya pnggil telur katak.. bt dr sagu

    BalasPadam
  11. biji selasih aka telur katak..hehe

    BalasPadam
  12. sirap biji selasih. sedapnya. terbayang dah :)

    BalasPadam
  13. sarah bukak puasa mesti air soya ada.. suka sangat soya pasal masa mak ngandung dulu dia selalu minum air soya.. dah keluar nie pun, still soya je memanjang

    BalasPadam
  14. hurmmm...
    ni yang mula terkenang kampung halaman nih bila baca entry mengimbas kenangan kanak kanak..hehe...
    tambah kak dayah nih budak nakal..
    byk la sangat memori ramadhan zaman kanak2..
    :)

    BalasPadam
  15. hurmmm...
    ni yang mula terkenang kampung halaman nih bila baca entry mengimbas kenangan kanak kanak..hehe...
    tambah kak dayah nih budak nakal..
    byk la sangat memori ramadhan zaman kanak2..
    :)

    BalasPadam
  16. ma deno biasa buat kuih puteri mandi... setiap bulan puasa ada.. sgt sedap!

    BalasPadam
  17. dah lama tak minum sirap selasih..betul la, masa kecik2 dulu je minum air ni.

    BalasPadam
  18. betul la..agar2 n sirap selasih mmg popular masa bulan ramadhan

    BalasPadam
  19. wah cantik..tapi macam mana kamu buat gerak gerak tu?

    BalasPadam

terimakasih sudi komen.azzah lagi berterimakasih jika tiada spam/link biru di sini..:)

 
Design With Love By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.