Tak ada masa lama-lama kat dapur?

Assalamualaikum..


Maaf sebab dah dua hari tak post apa-apa.Biasalah busy.Balik keje dah la tersangkut dengan jam.sampai rumah dah dekat nak Maghrib.Gitu gini,dah malam.Tak sempat nak menggeleser dengan lappy.
Kadang-kadang fikir balik,blogging ni hanya untuk isi masa free dan release tension.
Pageview tak payah cerita lah,memang jatuh merudum setiap hari.
Oh,saya dah tak kisah semua tu,asalkan saya happy blogging dan kalau ada masa lebih sikit,saya berdoodle.


Kat sini saya nak kongsi cara saya jimat masa masak kat dapur.Saya rasa semua  perempuan yang bekerja macam saya buat benda yang sama kan?.Jom tengok..







-Ni untuk yang selalu masak lepas balik kerja cam saya.Selalunya bila cuti,saya akan kupas bawang merah dan bawang putih banyak-banyak sampai keluar air mata dan hidung.Lepas tu blender tapi jangan campur kedua-duanya sekali lah.Letak bekas asing-asing dan simpan dalam peti sejuk.








-Blender cili kering.lepas tu masak dulu,biar sejuk baru masuk peti sejuk.
P/s: menyanyi untuk melatih suara supaya lantang,







-Cuci dan siang ayam,ikan,udang,sotong dan simpan kat tempat beku.Baru senang nak masak bila balik kerja.Ambik keluar bahan mentah yang nak masak,letak sekejap bagi hilang bekunya,dah boleh masak dengan laju giler.Pung pang pung pang,dah boleh makan.
P/s: Tak menyanyi time ni sebab orang tua dulu kata,tak elok nyanyi kat dapur.











 Ini saja yang nak kongsi cerita saya kat dapur.Nanti kongsi cerita lain pulak..Babai







.

26 ulasan:

  1. semua yg diatas mak saya buat :)

    BalasPadam
  2. kupas bawang gan cuci bahan2 basah tu tak pernah buat..xbusuk ke kak? hehe kalau cili tu yer..mmg simpan...

    BalasPadam
  3. @peepbaru senang mak nak masak nanti

    BalasPadam
  4. @Cik Azizahtak lah,kita letak kat tempat beku la..

    BalasPadam
  5. haha.. sonok masak..

    <---tinggal asrama.. huhu

    BalasPadam
  6. cinta kau dan aku tak mungkin bersatu.. hahaha xleh blah~

    BalasPadam
  7. tak sempat menggeleser dengan lappy., takpe....

    asal sempat menggeleser dengan suami, dah le...!

    haha!

    BalasPadam
  8. wahhh, nice tips la.benda tu la mak D'ya pratikkan sampai la sekarang..Die cakap senang kalau dah blender awal-awal.haha

    Jom tekan laju-laju! : Bahagiakah Bercinta Dengan Orang Popular?

    BalasPadam
  9. Msred haruslah wat cm tu...kalu tak mesyi selalu makan kedai...hhee

    BalasPadam
  10. @msredcheesecakememang kita kena buat mcam tu,baru senangkan?

    BalasPadam
  11. simple but so good....pkai kontek lens sure mata x berair masa potong bawang

    BalasPadam
  12. apa yang awk buat tu ibu sy pon ajr cmtu..nam[ak bersih je peti ais dapur tersusun nk je dh sedai ada kan..=)

    BalasPadam
  13. hi kak azzah. azi nk tny. 'Blender cili kering.lepas tu masak dulu,biar sejuk baru masuk peti sejuk.' .maksud masak tu camne ye?kena masak dulu ke cili tu?hehe.sy baru budak baru balaja.kalau salah tolong tunjukkan :)

    BalasPadam
  14. bestnya bila kita pandai masak ni kan?
    senang nak masak ape pun and tau nak watpe kat dapur.. :)

    BalasPadam
  15. @Zawifatul Aziahye dear,lepas blender cili.masak dulu kat dalam kuali sampai menggelegak..lepas tu baru sejukkan n simpan dalam peti sejuk

    BalasPadam
  16. @Nafisah Ruslanala,nanti dah duk sendiri dan keje,akan pandai sendiri

    BalasPadam
  17. betul dah tu caranya...memang sesuai untuk yang bekerja dan juga surirumah macam saya..

    BalasPadam
  18. sy lak.. kalau nk masak baru buat semua tu sbb sy surirumah je.. lgpun bkn hr2 masak. kalau ada request dr en hubby je br masak. nak2 lg skang ada baby.. en hubby pun takde request. so x masak. siang makan je apa rasa nak makan.. mlm hubby balik belikan makan

    BalasPadam

terimakasih sudi komen.azzah lagi berterimakasih jika tiada spam/link biru di sini..:)

 
Design With Love By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.