Cara mudah tidur

Assalamualaikum...














1-Jangan berangan masa baring.Berangan maknanya kita berfikir.Kan tempat tidur tempat untuk berehat, bukan tempat berfikir.Jangan sampai angan-angan kita dari siang di bawa ke tempat tidur.Ianya akan jadi tabiat.Macam saya,saya suka berangan dapat anak comel,tu boleh dimaafkan..






2-Jangan buat kerja pejabat waktu malam.Jangan terlalu fikir pasal paper work,data tak lengkap atau draft comot time tidur.Ni boleh merangsang otak kita lagi aktif.
Tapi saya paling suka bertenet dulu sebelum tidur.Dah jadi habit.




3-Jangan minum kopi waktu malam.Padah akibatnya.



 



4-Aktifkan diri pada waktu petang atau lepas waktu kerja seperti angkat dumbell atau lesung batu.






5-Mandi sepuas hati sebelum maghrib.





5-Sejam sebelum tidur,berazamlah pada diri sendiri untuk tidur nyenyak.


dan yang terakhir,semua dah tahu kot.Baca ayat kursi dan 4 Qul sebelum tidur.

Kadang-kadang saya juga imsomnia terutama kalau suami outstation.Sungguh tak syoknya tidur tanpa berteman..eceh!



p/s:ada yang tanya saya buat doodle pakai apa.Jawapannya kat SINI.






8 ulasan:

  1. lau penat sgt mmg mudah nk tido~

    BalasPadam
  2. tips berguna..sy sebelum tido teringt besok nk g keje nk bau tiak bangla blk..uhuk....=_+

    BalasPadam
  3. jijah minum kopi pon tak berhasil gak..tetap mengantok n tidoo..tak paham betol! hehe

    BalasPadam
  4. @..cik gugu..kadang2 tido sampai mimpi burukkan

    BalasPadam
  5. @Cik Azizahsis memang akan berjaga kalau minum kopi

    BalasPadam
  6. makin banyak berangan sebelum tidur, makin susah la nak tidur..huhu

    BalasPadam
  7. eyfa selalu berangan senang nak tido. huhuhu.

    BalasPadam

terimakasih sudi komen.azzah lagi berterimakasih jika tiada spam/link biru di sini..:)

 
Design With Love By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.