Cinta yang terputus

Assalamualaikum...

Beberapa hari ni memang azzah tak update blog..bukak blog pun cuma tengok komen je..lepas tu sign of terus gatai tangan pi buka FB pulak,fb kawan-kawan bloggers la.Ramai kot yang update status pasal putus cinta,putus kasih bagai..
Bukan nak menyampah,think positif la yang dia cuma nak mengadu domba kat fesbuk.Nak mengadu kat kawan-kawan,sekali dua memang la diaorang nasihat suruh sabar elok-elok tapi kalau dah setiap hari duk mengadu domba benda yang sama,kawan-kawan pun naik menyampah.Tu pasal fesbuk jadi kawan setia.
Lumrah orang tengah frust,mesti nak lepaskan..kalau zaman dulu kertas/diari jadi mangsa lepas perasaan conteng sikit-sikit,sekarang zaman fesbuk/twitter pulak.

Pasal putus cinta ni,lumrah la..orang cakap,kita akan banyak kali putus cinta sebelum jumpa orang yang betul-betul akan jadi pasangan hidup kita.
Tu azzah setuju..sebab azzah pun dah alaminya..2 kali cinta budak hingusan+ 3 kali cinta dewasa sebelum jumpa cinta dengan cik husben..kalau nak dicerita satu-satu panjang berjela kot ceritanya jadi baik tak payah cerita..dan azzah pun tak nak ingat.Baik ingat cinta dengan hasben walaupun singkat tapi Alhamdulillah bahagia romantik sepanjang jalan..









Nak nasihat sikit kat yang baru putus cinta ke putus tunang ke,tu semua ujian Allah kat kita.Kalau Dia dah bagi kita ujian macam tu,maknanya Dia nak kita belajar pasal hidup.



Bila dah putus cinta,Dia nak kita lagi dekat dengan Dia dengan cara mengadu kat Dia sebab lumrah manusia jugak bila dah dalam kesusahan baru nak mengadu kat Allah.Tapi jangan pulak bila dah jumpa pengganti  cinta yang baru kita lupa kat Dia lagi..ni pun salah satu tabiat manusia juga..
Jangan la macam tu..susah ke senang biar lah kita tetap ingat Allah ye..

17 ulasan:

  1. Allah telah tetapkan siapa jodoh kita sejak 4bulan dlm kndungan ibu lagi...ada hikmahnya knp cinta terputus di tengah jalan..Allah lebih mengetahuinya..

    BalasPadam
  2. Tak pernah rasa putus cinta.... Kalau ditakdirkan rasa, biarlah tabah dan tak semakin jauh dari DIA...

    BalasPadam
  3. setuju..kadang2 pengalaman mengajar erti hidup..dan pengalaman mengajar mengenal lelaki buaya mahu pon lelaki sejati..XD

    BalasPadam
  4. kami setuju!!! :)

    putus cinta dgn manusia tersambung cinta dgn ALLAH.. :))

    BalasPadam
  5. betul2 .. hidup mesti diteruskan .. bak kata orang bunga bukan sekuntum , kumbang bukan seekor ..

    BalasPadam
  6. btul tu,bercinta & putus cinta tu mmg dh jd adab resam semua org kn..??semua org akn mengalaminye..

    BalasPadam
  7. putus cinta dengan manusia tersambung cinta dengan ALLAH...

    omayy, like quotes nie 1000x! Hati manusia nie sangat 'lembut' plus 'rapuh' sebab tu mudah terluka n sedih tapi Dia sentiasa ada kat sisi kita. =')

    BalasPadam
  8. semenjak cinta dengan inchek cinta yang skang, ca xmo tunjuk2 sangat da kat fb da.kalo ade masalh, simpan..kdg2 ca yg nasihatkan kaat inchek cinta,plis la jgn nk tunjuk kat org kalo kita ada masalah.huhu..pengalaman mengajar kita untuk jd lebih matang.. :)

    BalasPadam
  9. setuju dgn kak azzah. putus cinta mematangkan kita :)

    BalasPadam
  10. yeah . agree . allah sebenarnya nak uji keimanan kita . sejauh mana keutuhan iman kita :)

    BalasPadam
  11. dulu smpai skrg masih menangisi huhuhuhuhuhuhuhuhu tp mengadu dekat Allah best! tenang~

    BalasPadam
  12. Huhu.. Ni la kelebihan org x hensem cam MD.. Xda la dok frust bercinta monyet ni coz memang tak laku pun.. ahakzz

    BalasPadam
  13. best entry ni azzah..setuju sgt. meluat rasa baca status fb sorg ni (blogger gak) huhu..selalu sgt post status mcm budak2 sekolah putus cinta. Last2..klik unfriend. senang. Boleh tak camtu? sbb dah nyampah sgt..baik unfriend dari dok baca status bukan2 dia pastu dok mengata blkg dia..pun tak baik kan..:D

    BalasPadam
  14. biar putus cinta, jangan putus broadband!

    BalasPadam
  15. Allah temukan kita dengan orang yang salah untuk temukan kita dengan orang yang sebenar benarnya ^^

    : Seoul Garden :)


    http://berrybabyboo.blogspot.com/2012/01/seoul-garden.html

    BalasPadam
  16. sebab kita kurang yakin dngn ketetapan jodoh dr Allah, asyik kejar sendiri walaupn waktunya blum dirasakan smpai. takut sgt x kawen smpai tua. (klu utk kawen takpe gak, ni utk suka2)

    BalasPadam
  17. hohoho suka sgt doodle kat atas.header pun nice simple ^*

    kalaulah semua tau betapa indah & nikmatnya bercinta selepas kahwin,mesti takda berlaku gejala buang anaklah,kena tgkp khalwatlah.

    bercinta bagai nak rak..semua bda nak cerita dan dikongsikan,kalau kahwin nanti..nak cerita apa dah.sebab semua dah cerita..so takde yg best lagi nak borak,ye tak ngeee ^*

    BalasPadam

terimakasih sudi komen.azzah lagi berterimakasih jika tiada spam/link biru di sini..:)

 
Design With Love By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.